Cukrzyca to zaburzenie metaboliczne charakteryzujące się wysokimi stężeniami glukozy we krwi, wywołane przez odporność na działanie insuliny, która wprowadza cukier do komórek i mięśni, aby został wykorzystany jako źródło energii. Tak więc, powszechnie uważa się, że cukrzyca jest wywoływana przez nadmierną konsumpcję jedzenia bogatego w cukry oraz przetworzone, szybko uwalniające się węglowodany, które nieustannie zwiększają stężenie glukozy we krwi, aż nasza reakcja na insulinę uwolnioną przez trzustkę staje się coraz bardziej nieskuteczna.
O ile cukry w pożywieniu odgrywają rolę w rozwoju cukrzycy, najnowsze badania wskazują na mniej oczywiste pożywienie, które drastycznie zwiększa ryzyko rozwoju tej choroby zwanej „cichym zabójcą”. Badacze z Narodowego Uniwersytetu Singapuru (National University of Singapore) opublikowali swoje odkrycia w prestiżowym magazynie JAMA (Journal of the American Medical Association), wykazując silną korelację pomiędzy spożywaniem mięsa czerwonego i przetworzonego a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 (T2DM).
Mięso czerwone i przetworzone sprzyja zaburzeniom metabolicznym prowadząc do zwiększonego ryzyka cukrzycy
Wcześniejsze badania wykazały związek przyczynowy pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa a ryzykiem rozwoju cukrzycy, lecz to badanie jest pierwszym, które monitorowało zmiany w konsumpcji mięsa czerwonego i przetworzonego oraz ryzyko rozwoju cukrzycy, poprzez badanie ponad 150 000 mężczyzn i kobiet przez okres 20 lat. Badanie monitorowało dietę oraz zmiany w diecie, w tym konsumpcję mięsa, poprzez szczegółowy kwestionariusz zastosowany co cztery lata. Uwzględniło również czynniki stylu życia, takie jak poziom aktywności, palenie papierosów i waga ciała.
W okresie obserwacji, który objął ponad 1,9 miliona osobolat (ang. person years), wykryto 7 450 nowych przypadków cukrzycy. Badacze odkryli, że w porównaniu z osobami, które nie zmieniły poziomu spożycia mięsa, uczestnicy, którzy zwiększyli konsumpcję mięsa o co najmniej pół porcji dziennie [1 porcja = 60-90 gram] wykazali zwiększone o 48% ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu kolejnych 4 lat. Uczestnicy, którzy zmniejszyli spożycie o co najmniej pół porcji dziennie, odnotowali zmniejszone o 14% ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 przez cały okres obserwacji.
Autorzy badania wywnioskowali ze swojego badania obserwacyjnego: „Nasze wyniki potwierdzają solidność powiązania pomiędzy czerwonym mięsem a T2DM [cukrzyca typu 2] i dodają dowodów na to, że ograniczenie spożywania czerwonego mięsa po czasie daje korzyści w zapobieganiu T2DM”.
Istnieje mnóstwo dowodów naukowych, które wyraźnie wskazują na powiązanie czerwonego i przetworzonego mięsa ze znaczącym zwiększeniem ryzyka rozwoju różnych nowotworów powiązanych z układem pokarmowym. Ryzyko rozwoju cukrzycy i niezliczone ilości powikłań zagrażających życiu można teraz dodać do listy, dostarczając kolejny powód, aby ograniczyć lub całkowicie wyeliminować spożycie czerwonego mięsa.
Autor: John Phillip
Źródła:
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1697785
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/tjnj-emr061313.php
http://communities.washingtontimes.com/neighborhood/world-our-backyard/2013/jun/19/processed-and-red-meat-linked-risk-type-2-diabetes/
http://www.medicalnewstoday.com/articles/262059.php
http://www.naturalnews.com/040919_red_meat_diabetes_risk_processed_foods.html