4 sposoby nazmniejszenie ryzyko nowotworuChyba wszyscy mamy nadzieję, że w naszym organizmie nigdy nie rozwinie się żaden nowotwór. Niestety wielu z nas ma nadzieję, ale nie robi nic, aby faktycznie tak się stało. Niektórzy przybierają wręcz postawę “co ma być, to będzie”. Bardzo często jest to wywołane brakiem świadomości tego, co można zrobić i wynikającym z tego poczuciem bezsilności.

Niepotrzebnie. Mimo wszystko w dużym stopniu możemy wspomóc nasz organizm w zapobieganiu nowotworom – podobnie, jak innym chorobom przewlekłym. Pamiętajmy, że profilaktyka to nie tylko poddawanie się badaniom i sprawdzanie w ten sposób, czy już się coś rozwinęło, ale przede wszystkim zdrowy styl życia; unikanie szkodliwych czynników; zdrowe nawyki i eliminacja tych negatywnych.

Badania wskazują, że na rozwój nowotworów mają wpływ takie czynniki, jak dieta, wpływ środowiska, aktywność fizyczna, palenie papierosów (oraz inne szkodliwe nałogi), jak również genetyka.

Co powinniśmy robić każdego dnia, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów

Zwiększyć spożycie produktów pochodzenia roślinnego

Obecnie wiele badań naukowych wskazuje, że dieta oparta przede wszystkim na bazie roślin (warzyw, owoców itd.) zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Rośliny są bowiem m.in. bogate w antyoksydanty, które walczą z czynnikami zapalnymi w naszym organizmie; przywracają równowagę kwasowo-zasadową; chronią nas przed niedoborami witamin i minerałów.

Unikać pożywienia przyczyniającego się do rozwoju stanów zapalnych

Często słyszymy o konieczności spożywania jedzenia, które działa przeciwzapalnie, ale należy również pamiętać, jakie produkty spożywcze mogą prowadzić do tworzenia się stanów zapalnych. Należą do nich: mięso (szczególnie czerwone), napoje gazowane, tłuszcze utwardzone oraz rafinowane (przetworzone) węglowodany.

Badania dowodzą, że osoby, u których stwierdzono przewlekłe stany zapalne, mają zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. Niestety długoterminowe spożywanie produktów pro-zapalnych uszkadza tkanki i komórki naszego ciała. To z kolei sprawia, że ciało jest podatne na rozwój chorób i zwiększone ryzyko nowotworów.

Zmniejszyć spożycie cukru i alkoholu

Regularne i nadmierne spożywanie alkoholu osłabia organizm i zmniejsza jego zdolność wchłaniania witamin i minerałów. Tym samym, może również przyczyniać się do rozwoju chorób takich, jak nowotwory.

Odnośnie cukru natomiast – istnieją badania, które sugerują, iż komórki nowotworowe “karmią się” niejako rafinowanym, przetworzonym cukrem, co sprzyja ich rozwojowi. Takie zjawisko zaobserwowano w badaniu, w którym karmiono myszy sacharozą (cukrem stołowym). Konsekwencją tego był powiększający się rozmiar guzów, kiedy myszy otrzymywały duże dawki sacharozy. Taki efekt występuje zarówno w przypadku spożycia rafinowanego cukru, jak również syropu glukozowo-fruktozowego. Nie dotyczy to natomiast cukrów występujących naturalnie a więc, nie przetworzonych węglowodanów.

Należy więc w możliwie największym stopniu unikać produktów przetworzonych, aby eliminować spożycie rafinowanego cukru, ponieważ około 80% gotowych produktów spożywczych zawiera taki właśnie cukier.

Zadbać o prawidłowy poziom witaminy D w organizmie

Badania naukowe sugerują, że niedobory witaminy D są powiązane ze zwiększonym ryzykiem nowotworów. Bezpieczna ekspozycja na słońce, jak również suplementacja witaminy D – szczególnie w okresie jesienno-zimowym – pomogą zapewnić nam odpowiednią ilość tej witaminy w organizmie a pilnowanie jej poziomu powinno być ważnym elementem naszej codziennej strategii dbania o zdrowie.