zupa ze slodkich ziemniakow faktydlazdrowia

Nie wszyscy przepadają za zupami, ale kiedy za oknem robi się szaro i ponuro, często mamy jednak ochotę rozgrzać się aromatyczną, pyszną zupą. Tym bardziej, jeśli jest to zupa naprawdę bogata w składniki odżywcze a do tego prosta i szybka w przygotowaniu.

Znakomitą propozycją na jesienno-zimową zupę, jest kremowa zupa ze słodkich ziemniaków.

Składniki

200 g słodkich ziemniaków
55 g marchewki
55 g cebuli
55 g zwykłych ziemniaków
1 ząbek czosnku
plasterek imbiru
400-420 ml bulionu warzywnego
30 g silken tofu
1 łyżka octu jabłkowego
czarny pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Myjemy, obieramy i kroimy wszystkie warzywa na kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Umieszczamy je w głębokiej patelni (np. wok), dodając imbir i nieco czarnego pieprzu. Ustawiamy wysoką temperaturę i wszystko mieszamy. Podsmażamy warzywa w ten sposób przez około 5 minut, nie dodając w tym czasie żadnego płynu. Powinny się nieco skarmelizować, co nada im charakterystycznego smaku (mogą nieco przyklejać się do dna patelni, ale należy uważać, aby się nie przypaliły).
Następnie dodajemy ocet; bulion warzywny oraz tofu i wszystko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia a następnie obniżamy temperaturę do minimum i zostawiamy pod przykryciem, aby na wolnym ogniu wszystko gotowało się przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z kuchenki, usuwamy z warzyw kawałek imbiru i miksujemy wszystko w blenderze do uzyskania konsystencji kremowej zupy. Dla smaku i konsystencji, jaka nam odpowiada, możemy całość doprawić jeszcze solą lub dodać nieco bulionu warzywnego i raz jeszcze zblendować.

UWAGI

Bulion warzywny może zostać zastąpiony wodą.
Ocet jabłkowy możemy zastąpić każdym rodzajem octu.

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Całkowity czas: 40 minut
Przechowywanie: do 3 dni w lodówce lub do 1 miesiąca w zamrażarce

Wartości odżywcze dla 1 porcji (250 g)

Kalorie: 93 kcal
Węglowodany: 21 g
Skrobia: 11.5 g
Cukry: 4.7 g
Błonnik: 3.1 g
Tłuszcz: 0.3 g
Tłuszcze nienasycone: 0.3 g
Białko 2.3 g
Sód: 180 mg
Woda: 224 g

90% węglowodanów
3% tłuszczu
7% białka

 

Źródło: www.thevegancorner.com