Już wcześniej omówiono rolę lignanów w diecie a zmniejszone ryzyko raka piersi oraz poprawę przeżywalności raka piersi, przedstawiono na podstawie badań, takich jak to www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20033482 – które wykazało, że kobiety z rakiem piersi, które spożywały najwięcej lignanów, żyły dłużej. Lignany są obecne w całym królestwie roślinnym – w nasionach, pełnych ziarnach, warzywach, owocach, jagodach – tak więc, skąd mamy pewność, że lignany nie były jedynie markerem spożycia nieprzetworzonych produktów roślinnych? Na przykład ci, którzy jedzą dużo roślin, wegetarianie, mają około 8 razy większe spożycie lignanów [252,6 nmol/l] niż osoby wszystkożerne [33,3 nmol/l], a ci, którzy jedzą najwięcej roślin, weganie, plasują się poza skalą [1076,2 nmol/l] [www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8392221].
W szalce Petriego lignany wykazały nie tylko działanie przeciwnowotworowe wobec rozrostu komórek ludzkiego raka sutka, ale również to, że zapobiegają ich migracji, więc w końcu zostały poddane badaniu. Randomizowane z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo badanie kliniczne nasion lnu – najbardziej skoncentrowane źródło lignanów na świecie – u chorych na raka piersi wykazało, że len wydaje się mieć potencjał, aby zmniejszyć rozrost nowotworu piersi człowieka w ciągu zaledwie kilku tygodni. Więc zacząłem polecać mielone nasiona lnu chorym na raka piersi, ale przede wszystkim, co z zapobieganiem rakowi piersi?
Podobnie wysokie spożycie lignanów powiązano z mniejszym ryzykiem raka piersi, ale może jest to równoznaczne ze stwierdzeniem, że wysokie spożycie produktów roślinnych pomaga ogólnie rzecz biorąc. Tak więc, podawano kobietom z wysokim ryzykiem raka piersi łyżeczkę dziennie zmielonych nasion lnu przez rok i uśredniając, wykazano spadek zmian przedrakowych. A w przypadku nasion lnu i samego raka piersi? Poza środowiskiem laboratoryjnym po prostu nie było wielu kobiet jedzących nasiona lnu regularnie, aby poddać je badaniu, aż do teraz. Dopasowując 3000 kobiet z rakiem piersi i 3000 kobiet bez raka piersi, wykazano, że samo spożycie siemienia lnianego, i chleba lnianego, było powiązane ze zmniejszeniem ryzyka raka piersi o 20-30%.
Jako, że nasiona lnu są bogate w lignany, tylko mała dzienna dawka nasion lnu jest wymagana do osiągnięcia poziomu spożycia lignanów związanego ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka sutka.
Ponieważ wydaje się, że większość kobiet nie spożywa siemienia lnianego oraz, że małe ilości mogą być związane ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka piersi, moglibyśmy rozważyć interwencje w celu zwiększenia częstości spożycia nasion lnu.
Ostatni przegląd podsumował powiązanie między lnem a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka piersi, lepsze zdrowie psychiczne i mniejszą śmiertelność wśród chorych na raka piersi.
Jedyne inne badanie lnu i zdrowia mózgu o jakim mi wiadomo, to eksploracja działania 100 powszechnie używanych leków i suplementów na procesy poznawcze u osób starszych, w którym wykazano, że len był jedną z niewielu rzeczy, które wydawały się pomagać.
Biorąc pod uwagę to, dlaczego len może odgrywać rolę w zapobieganiu i leczeniu raka piersi [www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22930784], mamy cząsteczkę zapalną zwaną interleukina-1 (IL-1), która może pomagać guzom żywić się, rozrastać i przerzucać, tak więc nasze ciało wytwarza antagonistę receptora interleukina-1; wiąże się z receptorem IL-1 i blokuje działanie IL-1. Aktywność tego inhibitora ochronnego może być zwiększana przez lek Tamoksyfen: Lub spożycie nasion lnu: U kobiet przed menopauzą można przeciwdziałać działaniu prozapalnemu interleukiny-1, poprzez dodanie do diety kilku łyżek mielonego lnu. Jeden miesiąc spożycia lnu zwiększył przeciwzapalny poziom inhibitora o ponad 50%, nawet lepiej niż lek.
Owszem, usunięcie jajników może zmniejszać ryzyko raka piersi aż o 60%, jednak kosztem poważnych skutków ubocznych. Lek Tamoksyfen może zmniejszyć częstość występowania raka sutka o ponad 40%, ale może wywoływać inne poważne efekty uboczne, takie jak rak macicy i skrzepy krwi. Dlatego mniej toksyczne, nawet bezpieczne, strategie zapobiegania rakowi piersi, takie jak zmiany diety, powinny być opracowywane, i te fitoestrogeny (lignany) w siemieniu lnianym mogą być dobrym kierunkiem, biorąc pod uwagę najnowsze dane epidemiologiczne.
Należy pamiętać, że lignany nie są cudownym środkiem zapobiegania rakowi piersi – nie można po prostu posypać lnem cheeseburgera z boczkiem – ale jako część zdrowej diety i stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi w całej populacji.
Autor: dr Michael Greger
Źródła:
http://nutritionfacts.org/
https://www.youtube.com/watch?v=x3KPBXICrfI
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20033482
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22037685
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20724470
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17576639
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23954027
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23354422
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22930784
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22842186
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24013641
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8392221