goji berriesDążąc do uzyskania optymalnego stanu zdrowia, tonąc w zalewie produktów z kategorii „super żywności” (żywności szczególnie korzystnej dla zdrowia), trudno się czasem zorientować, które z nich należałoby włączyć do swojej codziennej diety. Jednakże to, co nie ulega wątpliwości, to uzdrawiająca moc jagód goji oraz fakt, że znajdują się one na szczycie listy super żywności, jeśli chodzi o uzdrawiającą moc, i że dla osiągnięcia optymalnego zdrowia należałoby je spożywać regularnie.

Profil składników odżywczych jagód goji

Jagody goji to pokarm o dużym stężeniu substancji odżywczych, bogaty w wiele prozdrowotnych czynników obejmujących:

  • 18 aminokwasów, w tym wszystkich osiem aminokwasów egzogennych, co sprawia, że odpowiada to pełnowartościowemu białku;
  • 6 niezbędnych kwasów tłuszczowych (EFA);
  • 21 mikroelementów, w tym wapń, miedź, german, żelazo, magnez, fosfor, selen oraz cynk;
  • witaminy A, C, E oraz kompleks witamin z grupy B;
  • najsilniejsze z szerokiej gamy przeciwutleniaczy, obejmujące zeaksantynę, dysmutazę ponadtlenkową (SOD), polisacharydy, german oraz beta-karoten.

Przy tak potężnym profilu składników odżywczym, jakim charakteryzują się jagody goji, samo nasuwa się, że należałoby uzupełnić nimi swoją dietę, by zwiększyć spożycie różnych witamin, minerałów oraz innych czynników podtrzymujących dobry stan zdrowia.

Obszary organizmu, w których przejawia się dobroczynny wpływ jagód goji

Jagody goji wspierają, poprawiają i ożywiają wiele funkcji organizmu. Dotyczy to następujących obszarów:

  • układ krążenia,
  • trzustka,
  • wątroba,
  • nerki,
  • układ odpornościowy,
  • oczy,
  • mięśnie,
  • nastrój,
  • libido,
  • skóra.

Jagody goji dla wzroku

Pomarańczowy barwnik występujący w jagodach goji to bardzo silny przeciwutleniacz o nazwie zeaksantyna. Jest on łatwo wchłanialny i przenika bezpośrednio do naszych oczu i wątroby. W rzeczywistości lokalizuje się on w siatkówce oka i zapobiega jego starzeniu powodowanemu działaniem wolnych rodników.

Jagody goji dla urody

Jagody goji znane są w Azji, a zwłaszcza w Chinach, jako produkt spożywczy o zbawiennym wpływie na urodę, którego spożycie w ilości 30–60 g dziennie może sprawić, że skóra będzie jedwabiście gładka i czysta. Jagody goji mają dużą zawartość fosfolipidów – głównego składnika lipidowego wszystkich błon komórkowych.

Jagody goji dobrym źródłem betainy

Betaina jest środkiem odżywczym pochodzenia roślinnego o wielu dobroczynnych skutkach dla naszego organizmu. Obejmują one działanie uspokajające, usprawniające pamięć, ochraniające wątrobę a zwłaszcza układ krążenia. Badania wskazują, że betaina pomaga obniżyć potencjalnie szkodliwy poziom homocysteiny – wytwarzanego w organizmie aminokwasu, który może być szkodliwy dla naczyń krwionośnych.

Jagoda goji może być również pomocna w zmniejszaniu poziomu cholesterolu, stanu zapalnego oraz poziomu cukru we krwi. Z uwagi na zdolność do poprawiania nastroju człowieka, została ona nazwana pieszczotliwie „szczęśliwym owocem”.

W jaki sposób delektować się jagodami goji

Jagody goji są produktem bardzo uniwersalnym i można je wykorzystywać jako dodatek w wielu potrawach, obejmujących takie jak:

  • płatki śniadaniowe,
  • wysokokaloryczne przekąski w formie mieszanki owoców i orzechów,
  • sałatki,
  • koktajle owocowe,
  • herbatki,
  • wypieki.

Można je również spożywać jako takie – jako zwykłą, wysoce skuteczną przekąskę o łagodnym słodko-kwaśnym smaku. Dobrej jakości jagody goji będą wilgotne niczym rodzynki, lecz niestety większość spotykanych obecnie na rynku jest w postaci suszonej, co ma niekorzystny wpływ na ich walory smakowe oraz strawność.

Ze wszystkich tych względów, jagody goji to jeden „super produkt” spożywczy, który należałoby rozważyć jako nadający się do stałego spożywania celem utrzymania dobrego zaopatrzenia organizmu w minerały i jego detoksykacji przy jednoczesnym wsparciu kluczowych narządów niezbędnych dla utrzymania optymalnego stanu zdrowia. Wybitne działanie przeciwutleniające tych jagód pomoże zneutralizować utlenianie związane ze złą dietą, zanieczyszczeniem środowiska, promieniowaniem oraz nadmierną ekspozycją na promienie słoneczne.

Autor: Derek Henry

Źródła:
http://www.naturalnews.com/042400_goji_berries_healing_power_superfoods.html
http://altmedicine.about.com/od/completeazindex/a/goji.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Goji
http://www.naturalnews.com/028098_goji_berries_antioxidants.html
http://www.drugs.com/npp/goji-berry.html
http://www.postepyfitoterapii.pl/spfn.php?ktory=4101