Zwyrodnienie plamki żółtej a dieta

Każdy, kto kiedykolwiek został poparzony słońcem wie, jak szkodliwe mogą być promienie UV zawarte w świetle słonecznym. Wyobraź sobie, co te same promienie są w stanie zrobić z tyłu naszych gałek ocznych, naszych siatkówek. Oko jest zaprojektowane tak, aby skupiać światło słoneczne, jak szkło powiększające, z tyłu naszych oczu. Na szczęście, mamy warstwę komórek w naszym oku zwaną nabłonkiem barwnikowym siatkówki, która wspiera i chroni naszą delikatną siatkówkę. Warstwa ta gromadzi żółte barwniki roślinne z naszej diety, takie jak zeaksantyna, które absorbują światło niebieskie i chronią siatkówkę przed uszkodzeniami fotooksydacyjnymi.

Zażółcenie naszych rogówek, kiedy dostajemy zaćmy, właściwie może być mechanizmem obronnym naszego organizmu, aby chronić nasze siatkówki. W rzeczywistości, gdy chirurgicznie usuwamy zaćmę, ryzyko ślepoty spowodowane zwyrodnieniem plamki żółtej wzrasta, ponieważ usuwana jest ta ochrona. Zamiast wymieniać jeden rodzaj utraty wzroku na inny, zamiast pigmentować przód oka zaćmą, lepiej skupmy się na pigmentowaniu tyłu oka poprzez dietę. Pigment z tyłu oka jest całkowicie pochodzenia pokarmowego, co sugeruje, że możemy opóźnić lub nawet zapobiec najczęstszej przyczynie odnotowywania ślepoty w świecie zachodnim dzięki odpowiedniej modyfikacji  diety.

Z jakich składników naszej diety możemy go pozyskać? Cóż, przemysł jajczarski chwali się, że jajka są dobrym źródłem. Ale zjedz sześć jajek tygodniowo przez trzy miesiące a pigmentacja w oczach może ledwo się zmienić – i to z jajek o wysokim poziomie luteiny, z wolnego wybiegu, z upraw ekologicznych, nie kupowanych w supermarkecie, ale z lokalnego gospodarstwa.

Zamiast pozyskiwania tych fitozwiązków z jajek, pochodzących od kurczaka, w którym znalazły się z kukurydzy i trawy, którą dziobał, może lepiej uzyskać je od razu u źródła – szklanka kukurydzy i pół szklanki szpinaku dziennie przez trzy miesiące. Dramatyczny wzrost w ochronnej pigmentacji oka. Wystarczy porównać do jaj, oto najlepszy wynik zdobyty przez jajka:pigmentacja jajka Jednak jeśli wytniemy pośrednika i uzyskamy te składniki odżywcze bezpośrednio z roślin, można osiągnąć następujący wynik:pigmentacja jajka kontra rosliny

Co jest ciekawe w tym badaniu to fakt, że zmierzono poziomy 3 miesiące po zakończeniu badania i nadal były wysokie, więc jeśli podbudujesz pigmenty plamkowe dzięki zdrowej diecie, twoje gałki oczne naprawdę starają się je zachować. Nawet jeśli wyjedziesz na wakacje a zjesz więcej sałaty lodowej niż szpinaku, twoje oczy wytrzymają aż wrócisz.pigmentacja oka - dieta roslinna 3 miesiace po modyfikacji diety

Tak, jajka mogą zwiększyć stężenie zeaksantyny we krwi, ale również podnoszą poziom złego cholesterolu i ryzyko choroby serca. W związku z tym nie można polecać diety opartej na żółtkach jajek jako strategi zwiększenia zeaksantyny w osoczu. Wskazane jest alternatywne źródło bez cholesterolu, takie jak na przykład jagody goji, które mają do 60 razy więcej zeaksantyny niż jaja. Niewielka dawka znacznie zwiększa poziom w naszym organizmie. Jest to sposób na zwiększenie zeaksantyny w krwiobiegu, sposób, który jest niedrogi, skuteczny, bezpieczny i pochodzi z pełnowartościowej żywności. Ale nie potrzebujemy go w naszej krwi, tylko w naszych oczach.

Więc może sprawdzilibyśmy to w randomizowanym, podwójnie ślepym, kontrolowanym użyciem placebo badaniu? Aby zachować wzrok w podeszłym wieku w tradycyjnej medycynie chińskiej, ludziom często jest przepisywanych 40 do 100 jagód goji dziennie. W tym badaniu [Efekty jagód goji na właściwości plamki i poziomów przeciwutleniaczy w osoczu – przyp.red.], zastosowano około 15 jagód dziennie przez 3 miesiące, a mimo to odnotowano, że i tak może to chronić przed utratą pigmentu i może zapobiegać gromadzeniu się tak zwanych druz miękkich, które są po prostu odpadami, gromadzącymi się w tylnej części oka. Oba te przypadki są powiązane ze zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem, główną przyczyną oficjalnie zarejestrowanej ślepoty u starszych mężczyzn i kobiet, na które cierpi ponad 10 milionów Amerykanów. Należy zauważyć, że w tym badaniu podawano je z mlekiem, aby tłuszcz zwiększył absorpcję tych karotenoidów. Zdrowszym sposobem, aby uzyskać ten sam efekt byłoby po prostu spożycie jagód goji razem z orzechami lub nasionami, innymi słowy, mieszanka studencka z jagodami goji.

Autor: Dr Michael Greger

Źródła:
https://www.youtube.com/watch?v=QiieG5AqeUo
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21354712
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21899805
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21646980
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22018225
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22377796
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18339041
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14581247
http://www.ahpa.org/portals/0/pdfs/07_1000_artaria_bilberry_extract_comparisons_nutrafoods.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8690039
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11157880
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988128
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9286268
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21091424
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15705234
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21169874
http://www.chaipanich.co.th/research/Nakaishi%20full%20study.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10767671
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22164665
http://repository.ul.hirosaki-u.ac.jp/dspace/bitstream/10129/691/1/AN00211444_59_23.pdf