Aloes przez wielu badaczy, dietetyków i entuzjastów zdrowego stylu życia, uznawany jest za cudowną roślinę, której niezwykłe właściwości prozdrowotne trudno porównać z jakąkolwiek inną.

Znane są niesamowite właściwości, jakie posiada aloes w walce z nowotworami, cukrzycą, czy też różnego rodzaju stanami zapalnymi.

Nowotwory
Badania potwierdzają, że aloes ma właściwości wzmacniające system immunologiczny organizmu człowieka a jednocześnie zdolność niszczenia guzów nowotworowych.
Magazyn ‚International Immunopharmacology’ już w roku 1995 opublikował wyniki badań wskazujące, że polisacharydy zawarte w aloesie wykazują silne działania aktywujące makrofagi (komórki tkanki łącznej, których głównym zadaniem jest funkcja obrona organizmu).

Cukrzyca
Istnieje wiele badań klinicznych, które dowiodły, że aloes stabilizuje poziom cukru we krwi.
Chorzy na cukrzycę, którzy przyjmowali aloes przez 3 miesiące, odnotowali po tym czasie znaczny spadek poziomu cukru we krwi oraz obniżenie poziomu cholesterolu.

Stany zapalne
To, że aloes stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie i zatrzymuje stany zapalne, jest powszechnie znane. Jednak również przyjmowany doustnie, z powodzeniem działa od wewnątrz na nasz organizm. Osoby pijące wyciąg z aloesu przez dwa tygodnie, odczuwają zazwyczaj wyraźne zmniejszenie bólu stawów oraz złagodzenie stanów zapalnych.

Całe bogactwo wartości odżywczych zawarte jest głównie w soku, czy też żelu z aloesu.

Co dokładnie zwiera żel aloesu

  • woda
  • 20 minerałów
  • 12 witamin
  • 18 aminokwasów
  • 200 aktywnych składników, tzw. fitoskładniki (znane również jako fitofaktory lub fitonutrienty – ang. phytonutrient)

Czym są fitoskładniki

Fitoskładniki – jest to mało popularne jeszcze w języku polskim określenie, które z powodzeniem jest stosowane w publikacjach angielskojęzycznych. Coraz częściej nazywane są witaminami nowej generacji, potocznie określane również ogólnym mianem wartości odżywczych.
To naturalne związki chemiczne występujące w roślinach.
Dopiero od niedawna nauka potwierdza fakt ich ogromnej roli dla naszego zdrowia, a badania nad ich właściwościami cały czas trwają. Mają bardzo zróżnicowaną budowę chemiczną.
Wiemy już jednak, że fitoskładniki naprawiają i chronią organizm. Zawarte w warzywach i owocach mają za zadanie chronić je przed niekorzystnym wpływem środowiska zewnętrznego (m. in. przed bakteriami, wirusami, grzybami, promieniowaniem ultrafioletowym itd.). Dlatego też, najwięcej fitoskładników znajdziemy bezpośrednio pod skórką warzyw i owoców.

Wśród fitoskładników znajdziemy m.in.: enzymy, karotenoidy, flawonoidy, monoterpeny, triterpeny, polisacharydy i wiele innych.

Aloes jest prawdziwym skarbcem fitoskładników.

Przepis na koktajl aloesowy

  • żel z 1 świeżego, dużego liścia aloesu (lub wysuszony w niskiej temperaturze żel aloe vera w proszku)
  • 1 miarka białka jajek w proszku (nie słodzone)
  • 2 szklanki malin, truskawek lub jagód (lub mieszanka tych owoców)
  • litr mleka migdałowego (lub sojowego)
  • 1/2 łyżeczki stevii lub 2 łyżki soku z agawy (zamiast cukru)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa (dla zwiększenia zawartości białka)
  • 1-2 szklanki wody

Wszystkie składniki oprócz aloesu i wody umieszczamy w blenderze. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy aloes i wodę – mieszamy jeszcze przez maksymalnie 10 sekund. Koktajl powinien przypominać mleczny shake.

Źródła:
http://www.naturalnews.com/021858_aloe_vera_gel.html
http://ergosynergia.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=197:fitoskadniki-nowa-generacja-witamin&catid=40:podstawy-odywiania&Itemid=41