Pestycydy z założenia są stworzone do zabijania organizmów żywych, które zagrażają uprawom rolnym. Niestety, w rzeczywistości jest tak, że ich działanie sięga jeszcze dalej, dotykając również ludzi i innych zjawisk przyrody oraz stworzeń, jak na przykład pszczoły. Nasze pożywienie jest zatrute pestycydami, ale przenikają one również do powietrza, wody i gleby. W konsekwencji, spożywając nie-organiczne pożywienie, każdego dnia narażamy się na szereg chorób, które niekiedy mogą być bezpośrednim zagrożeniem dla naszego życia. Wśród nich możemy wymienić między innymi: podrażnienia i reakcje alergiczne skóry oraz oczu; zaburzenia układu nerwowego (m.in. choroba Parkinsona); choroby układu rozrodczego; ciężkie rodzaje raka. Mogą wystąpić również problemy neurologiczne, wady wrodzone u dzieci oraz śmierć płodu.

Co możemy robić, aby uniknąć efektu pestycydów lub przynajmniej zminimalizować ich działanie?

  • wszystkie warzywa i owoce przed spożyciem namaczaj przez kilka minut w ciepłej wodzie
  • sparz skórkę wrzątkiem (szczególnie w przypadku pomidora jest to pomocne – po takim zabiegu skórka schodzi praktycznie sama)
  • w miarę możliwości, obieraj ze skórki
  • namaczaj owoce i warzywa w wodzie z solą, sokiem z cytryny lub odrobiną octu
  • w miarę możliwości kupuj organiczne warzywa i owoce (z upraw ekologicznych)
  • hoduj własne owoce, warzywa i przyprawy – jeśli masz możliwość stworzenia małej uprawy w domu, na działce lub ogródku, dla ciebie i twojej rodziny nie ma nic lepszego niż takie rozwiązanie

 Owoce i warzywa bez chemii, są dziś na wagę złota.