AgricultureGdyby pestycydy i herbicydy działały bez zarzutu, powinniśmy być w stanie używać ich raczej mniej, niż więcej, nieprawdaż? Nie o to jednak chodzi.  W amerykańskich gospodarstwach i ogrodach przeszli od stosowania 50 milionów kilogramów rocznie do ok. 200 milionów kilogramów pestycydów każdego roku. Przekłada się to na mnóstwo toksycznych odpadów obecnych w żywności oraz otaczającym ekosystemie.

Dzisiejsze genetycznie modyfikowane uprawy nie zmniejszają zapotrzebowania na pestycydy i herbicydy, wręcz przeciwnie, zwiększają je czterokrotnie. Samo stosowanie 2,4-D może prowadzić do zwiększenia wykorzystania tych toksycznych substancji chemicznych o kolejne 50% w ciągu zaledwie kilku najbliższych lat. Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, czy aby właśnie to nie jest powodem promowania GMO przez Monsanto? Już teraz zarabiają miliony na swoim bestsellerowym herbicydzie Roundup oraz na sprzedaży upraw „Roundup Ready”, faktycznie zapewniając sobie przyszłe zapotrzebowanie na większe ilości swoich toksycznych preparatów.

Jedno z naukowych streszczeń zatytułowanych „Wpływ upraw genetycznie modyfikowanych na stosowanie pestycydów w USA – pierwsze szesnaście lat” stwierdza:

„W przeciwieństwie do powtarzanego w kółko twierdzenia, że dzisiejsze uprawy genetycznie zmodyfikowane już zmniejszyły, co więcej, nadal skutecznie ograniczają stosowanie pestycydów, rozprzestrzenianie się chwastów odpornych na glifosat w systemach zarządzania chwastami odpornymi na herbicydy spowodowało w rzeczywistości znaczny wzrost liczby środków chwastobójczych i zakres ich stosowania. Jeśli nowe formy genetycznie modyfikowanej kukurydzy i soi tolerujące 2,4-D zostaną zatwierdzone, zakres rozpylania 2,4-D może doprowadzić do wzrostu wykorzystania herbicydów o kolejne niemal 50%. Ogrom wykorzystania herbicydów na hektarach upraw odpornych na herbicydy hamował proces redukcji stosowania środków owadobójczych na uprawach Bt przez ostatnie 16 lat i będzie to robić nadal w najbliższej przyszłości”.

W rzeczywistości szanse na zmniejszenie stosowania środków owadobójczych w przypadku transgenicznej kukurydzy Bt spadają z powodu pojawienia się gatunku kukurydzianej stonki korzeniowej (CRW) odpornej na toksynę Cry 3Bb1 obecną w kilku odmianach kukurydzy. Jest to w zasadzie spełnienie marzeń biotechnologów. Glifosat został opracowany w 1970 r. przez Monsanto, wraz z wytworzeniem innych toksyn, takich jak DDT, Agent Orange, czy też rakotwórczy bydlęcy hormon wzrostu (BGH). Omawiana tu firma trudni się faktycznie sprzedażą toksycznych substancji chemicznych. Im toksyczniejszych związków chemicznych używamy, tym częściej nam się wmawia, że musimy to robić – dlatego w obrocie znajdują się coraz bardziej trujące chemikalia. Mamy tu do czynienia z błędnym kołem, które nigdy się nie skończy.

Dlaczego mielibyśmy kiedykolwiek pozwolić firmie trudniącej się sprzedażą toksycznych chemikaliów decydować za nas, czy coś jest dla nas bezpieczne i dobre?

Sytuacja jest poważna. Oznacza to rosnącą liczbę przypadków raka jąder, białaczki i raka mózgu wraz ze zwiększeniem stosowania pestycydów. Jeśli uprawy modyfikowane genetycznie zastąpią uprawy organiczne poprzez zapylenie krzyżowe, wszystkie nasze uprawy będą nie tylko toksyczne ze względu na rozpylane na nie pestycydy, ale także z powodu toksycznej rekombinacji, transgenicznych gatunków obecnych w samej roślinie. Firmy te nie próbują nakarmić świata, a jedynie igrają z trucizną. Może to jedynie prowadzić do zatrucia ciała, środowiska naturalnego oraz mutacji u roślin, zwierząt i ludzi.

Autor: Christina Sarich

Źródła:
http://naturalsociety.com/pesticide-use-soars-100-million-400-million-pounds-annually-less-decade/
http://www.enveurope.com/content/24/1/24
http://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto
http://www.breastcancerfund.org/clear-science/radiation-chemicals-and-breast-cancer/bovine-growth-hormone.html
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00039899809605729#.U1oT1vl_s8p