Happy little toddler boy on pick a berry organic strawberry farmCzy uważasz, że pestycydy na owocach i warzywach nie mają znaczenia? W rzeczywistości małe zmiany mogą mieć duże znaczenie. W nowym badaniu opublikowanym w Journal of Environmental Research wykazano, że uczestnicy, którzy spożywali dietę składającą się w 80% z produktów pochodzących z upraw ekologicznych mieli o 89% mniejszą zawartość pestycydów w moczu, w porównaniu z jedzeniem żywności z upraw konwencjonalnych.

Niższe poziomy fosforynu dialkilowego (ang. dialkylphosphates – DAPs), wykazano po zmianie diety już po pierwszym tygodniu. Uczestnicy, którzy spożywali produkty pochodzące z upraw konwencjonalnych mieli wysokie poziomy DAPs a uczestnicy, którzy jedli produkty z upraw ekologicznych mieli znacznie niższy poziom tego markera toksyczności.

Badanie zatytułowane „Redukcja metabolitów pestycydów fosforoorganicznych u dorosłych po tygodniowej diecie produktów z upraw ekologicznych” (ang. “Reduction in urinary organophosphate pesticide metabolites in adults after a week-long organic diet”) wykazuje, że powinniśmy wspierać uprawy ekologiczne i porzucić „naukę” wielkiego przemysłu rolniczego, który obiecał nam lepsze zasoby żywności a w rzeczywistości przysporzył nam jedynie szeregu chorób. Zostało to udokumentowane w Beyond Pesticides w celu pokazania epidemicznych proporcji tego problemu.

Badanie uwzględniło uczestników pomiędzy 18 i 65 rokiem życia, którzy nie palili papierosów – jeszcze więcej dowodów na to, że pestycydy wpływają na nas wszystkich, niezależnie od wieku. Poziomy pestycydów wykrytych w moczu uczestników, którzy byli na diecie opartej na produktach upraw konwencjonalnych są reprezentatywne dla szerszego grona społeczeństwa – dla tych, którzy mogą nie w pełni rozumieć konsekwencje zdrowotne spożywania tych produktów żywnościowych.

„Spożywanie jedzenia pochodzącego z upraw ekologicznych przez jeden tydzień znacząco obniżyło poziom ekspozycji na pestycydy fosforoorganiczne u dorosłych. Badania o większej skali na różnych populacjach są wymagane, aby potwierdzić te wyniki oraz zbadać ich znaczenie kliniczne”.

Fosforoorganiczne związki są stosowane już dłuższy okres czasu, lecz ich znaczenie we współczesnym rolnictwie zyskało głębokie znaczenie. Pierwotnie stosowane w gazach paraliżujących podczas II wojny światowej, ponad 33 miliony kg związków fosforoorganicznych zastosowano w uprawach w USA w 2001 roku według danych Amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC). Można jedynie zakładać, o ile pomnożyła się ta liczba w okresie ostatniej dekady. Prawda jest taka, że związki fosforoorganiczne były uważane jako forma wojny chemicznej – i nadal są.

Związki fosforoorganiczne są inhibitorami cholinesterazy, neuroprzekaźnika, który przekazuje sygnały pomiędzy nerwami i mięśniami. Może wywoływać paraliż. Dzieci są podatne na zwiększone ryzyko zatrucia, ponieważ ich ciała nie mogą usuwać toksyny pestycydów oraz innych związków chemicznych równie dobrze, jak osoba dorosła.

Jest wiele powodów, aby wspierać uprawy ekologiczne. Stosowane pestycydy to tylko jeden z ważnych czynników.

Autor: Christina Sarich

Źródła:

http://naturalsociety.com/new-study-just-one-week-organic-eating-can-lower-pesticide-levels/
http://enewspf.com/latest-news/science/science-a-environmental/52533-organic-food-consumption-leads-to-dramatically-lower-pesticide-exposure.html
http://beyondpesticides.org/Reduction%20in%20urinary%20organophosphate%20pesticide%20metabolites%20in%20adults%20after%20a%20week-long%20organic%20die-2.pdf
http://www.beyondpesticides.org/health/pid-database.pdf
http://www.cdc.gov/biomonitoring/op-dpm_biomonitoringsummary.html
http://beyondpesticides.org/lawn/factsheets/Pesticide.children.dontmix.pdf