oregano2-faktydlazdrowia-plAromatyczne i pełne smaku oregano jest jednym z najczęściej stosowanych ziół na świecie. Lecz oprócz bogatego smaku, jaki nadaje potrawom, oregano jest potężną siłą żywieniową i medyczną, przez wielu uważaną za jeden z najdoskonalszych antybiotyków stworzonych przez naturę. To niesamowite ziele jest tak bogate w przeciwutleniacze, witaminy oraz inne korzystne związki, że brak tego składnika w codziennej diecie byłby co najmniej nierozsądny ze względu na zdrowie.

Wielu ludzi ze społeczności zainteresowanych naturalną medycyną zna już olejek oregano, który – jak sama nazwa wskazuje – jest olejkiem pozyskanym z oregano. Szczególnie przy zbiorze dzikich odmian oregano wykazano, że olej ten jest potężnym lekiem o działaniu antybiotykowym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwwirusowym, antyhistaminowym oraz o działaniu przeciwdrożdżakowym, do którego nie można porównać jakiegokolwiek środka wynalezionego w laboratorium farmaceutycznym. Jest to natomiast jedynie wierzchołek góry lodowej pod względem korzyści, jakie daje oregano.

Oregano klasyfikuje się blisko szczytu na skali ORAC

Należące do rodziny mięty oregano, plasuje się blisko szczytu klasyfikacji pod względem ogólnej zawartości antyoksydantów. Według PreventDisease.com, suszone oregano plasuje się na 5 pozycji na skali ORAC, tzn. pod względem zdolności pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity – ORAC), która mierzy koncentrację antyoksydantów w jedzeniu i ziołach. Oregano uplasowało się wyżej na liście, niż bardziej znane pożywienie kojarzone z wysokim poziomem przeciwutleniaczy, jak na przykład jagody acai i sumak.

Wśród licznych przeciwutleniających flawonoidów i polifenoli, można wymienić tymol, pinen, limonen, karwakrol, ocymen oraz kariofilen, które łącznie dają ziołu kuszący i miły aromat. Każdy z tych składników również sprawia, że oregano posiada właściwości medyczne, gdyż synergicznie walczą z infekcjami, skurczami, niestrawnością oraz innymi dolegliwościami.

Oregano zawiera co najmniej 4 związki, które przynoszą ulgę w kaszlu oraz 19 związków chemicznych o działaniu antybakteryjnym, które mogą pomóc zredukować zapach ciała” – pisze Karen Foster z PreventDisease.com. „Składniki w oregano, które przynoszą ulgę w kaszlu, mogą również „rozluźnić” mięśnie w układzie trawiennym, czyniąc z oregano wsparcie dla trawienia”.

Oregano może również pomóc w zapobieganiu licznym chorobom, wliczając w to syndrom metaboliczny oraz nowotwory

Te same związki mogą również pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom w komórkach spowodowanym działaniem utleniającym, tym samym chroniąc ciało przed chorobami przewlekłymi. Na przykład osoby z wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu oraz innymi wskaźnikami syndromu metabolicznego lub z chorobami serca, w znacznym stopniu skorzystają z dodania oregano do swojej diety.

To samo tyczy się osób z zanieczyszczoną okrężnicą, przewlekłym zapaleniem, osteoporozą, alergiami, przewlekłym zmęczeniem oraz bólami głowy. Liczne badania wykazały oddziaływanie aktywnych składników oregano na każdą z wymienionych chorób oraz inne, bez jakichkolwiek efektów ubocznych. Oregano jest również wysoce skutecznym pożywieniem zapobiegającym nowotworom.

Badanie Uniwersytetu Zjednoczonych Emiratów Arabskich (United Arab Emirates University) wykazało, że oregano namierza nowotwory poprzez wywoływanie zatrzymania cyklu komórkowego i apoptozę, inaczej mówiąc, samodestrukcję komórki nowotworowej. Innymi słowy, jedzenie oregano może pomóc ciału pozbyć się złośliwych komórek nowotworowych, jednocześnie chroniąc zdrowe komórki.

Kiedy to tylko możliwe, należy wybierać świeże oregano nad suszonym, ponieważ przewyższa je smakowo” – dodaj Karen Foster, zaznaczając, że oregano suszone jest również odpowiednie, jeśli pochodzi ze źródeł organicznych (ekologicznych) i nie zostało poddane napromieniowaniu [promieniowanie w przemyśle spożywczym jest stosowane m.in. do niszczenia szkodliwych bakterii i innych drobnoustrojów oraz przedłużenia terminu ważności – przyp. red. ]. „Podobnie jak w przypadku suszonego oregano, staraj się kupować oregano z uprawy ekologicznej, gdyż będziesz miał większą pewność, że nie została poddana promieniowaniu”.

Pełny raport Karen Foster o korzyściach oregano w języku angielskim jest dostępny tutaj: preventdisease.com.

Autor: Ethan A. Huff

Źródła:
http://www.naturalnews.com/042754_oregano_healing_power_antioxidant_herb.html
http://preventdisease.com/news/13/100713-Oregano-Beneficial-Spices-For-Health-4-Times-The-Antioxidant-Potency-of-Blueberries.shtml
http://preventdisease.com/news/11/041511_foods_highest_ORAC.shtml
http://www.naturalnews.com/oregano.html
http://science.naturalnews.com/oregano.html