Istnieje wiele sposobów oczyszczania organizmu z toksyn. Słyszymy często o specjalnych dietach, głodówkach i tym podobnych rozwiązaniach, które mają pomóc w detoksykacji krwi, wątroby, czy okrężnicy.

Detoks nie musi być jednak czymś niecodziennym. Wręcz przeciwnie – jeśli na co dzień nasze menu zawiera produkty, które w naturalny sposób, łagodnie oczyszczają organizm, każdego dnia możemy wspomagać proces detoksykacji, po prostu jedząc.

Oto sześć produktów, które znane są ze swoich właściwości detoksykacyjnych. W naturalny sposób mogą pomóc uleczyć przewlekły ból oraz inne dolegliwości spowodowane toksynami zgromadzonymi w organizmie.

Czosnek – jest jednym z najsilniejszych przedstawicieli pożywienia o właściwościach detoksykacyjnych. Wspiera produkcję enzymów trawiennych w wątrobie i jest kluczowym składnikiem w produkcji glutationu w organizmie – substancji odżywczej, o której mówi się, że jest matką wszystkich przeciwutleniaczy (dr. Mark Hyman).
Ponadto, czosnek pomaga również w produkcji różnych związków siarki oraz bioaktywnego selenu a więc, dwóch kluczowych składników w procesie detoksykacji.
Czosnek jest również rośliną o szerokim działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Posiada 39 czynników przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych, przeciw-pasożytniczych oraz przeciwwirusowych, według dr. Mark’a McClure.

Regularne spożywanie świeżego czosnku pomaga naprawić szkody, które wywołała zła dieta, zanieczyszczenie środowiska, toksyny nagromadzone w żywności, leki farmaceutyczne, stres, napromieniowanie, proces starzenia oraz inne czynniki. Pamiętajmy jednak, że po rozgnieceniu czosnku należy odczekać około 10 minut, aby uaktywniły się wszystkie bezcenne składniki.

Liściasta zielenina – to warzywa przede wszystkim takie jak jarmuż, szpinak, lucerna, trawa pszenicy oraz burak liściowy, które są bogate w chlorofil – składnik odżywczy o silnych właściwościach oczyszczających. Chlorofil jest naturalnym budulcem krwi i czynnikiem oczyszczającym znanym z tego, że pomaga oczyszczać struktury komórkowe w całym ciele i wspomaga nowe życie komórkowe. Chlorofil hamuje jednocześnie wzrost i rozwój toksycznych bakterii w organizmie.

Owoce cytrusowe – poza tym, że wspomagają produkcję enzymów trawiennych, są szczególnie bogate w witaminę C, która jest uważana za jedną z najbardziej oczyszczających. Dlatego rozpoczęcie dnia od wypicia świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, cytryny, limonki lub grejpfruta, jest znakomitym sposobem na detoksykację organizmu.
Według Fundacji Witaminy C (Vitamin C Foundation), podawana w dawkach terapeutycznych witamina C pomaga leczyć uszkodzenia wątroby spowodowane przez niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) oraz inne.

Surowe warzywa – współdziałają ze sobą i ziołami w oczyszczaniu oraz w zapobieganiu gromadzenia się toksyn w organizmie. Wśród nich są brokuły, cebula, kapusta, jarmuż, brukselka, szparagi, karczochy, marchew, kalafior, buraki, szafran i oregano. Każde z nich jest bogate w naturalnie występujące związki siarki, których wątroba potrzebuje do eliminowania toksyn, oraz które wspomagają wzrost komórek. Podobnie, jak oczyszczający organizm glutation.

Nasiona Chia oraz nasiona konopi – bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 nasiona te doskonale oczyszczają jelita. Szczególnie nasiona Chia są skuteczne w takim działaniu, ponieważ – gdy namoczone, pęcznieją – tworzą swego rodzaju żel, co w efekcie wywołuje proces silnej detoksykacji w jelitach.

Algi – znane ze swoich właściwości alkalizujących glony, w szczególności algi, są również znakomitymi środkami oczyszczania organizmu. Algi są również bogate w pierwiastki śladowe oraz inne substancje odżywcze, które wzmacniają naturalny, własny mechanizm detoksykujący organizmu.

Źródła:

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/foods-that-detox-the-body/
http://www.thedetoxadvisor.com/blog/37-detox-tips/93-chai-seeds-are-high-in-omega-3-protein-fiber
http://www.rethinkingcancer.org/resources/magazine-articles/8_1-2/chlorophyll-natures-green-magic.php
http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/glutathione-the-mother-of_b_530494.html
http://info.nihadc.com/integrative-health-blog/bid/34791/The-Power-of-Garlic-a-Detoxification-Super-Food
http://www.drlwilson.com/ARTICLES/LIVER%20DETOX.htm