czosnek - rodzynki i dieta a przedwczesny poródStany Zjednoczone mają jeden z najwyższych wskaźników przedwczesnych porodów na świecie, obecnie plasują się na 131 miejscu w skali całego świata. Co gorsze, w ciągu ostatnich kilku dekad, wskaźnik porodów przedwczesnych w USA wzrasta.

Wiemy, że poród przedwczesny jest powiązany z istotnymi problemami w okresie niemowlęcym i prawie 75% wszystkich zgonów niemowląt, ale nawet wcześniaki, które przeżyją okres niemowlęcy, mogą doświadczać szeregu problemów zdrowotnych, takich jak zaburzenia zachowania oraz umiarkowana lub ciężka niepełnosprawność neurorozwojowa i zaburzenia psychiczne w przypadku połowy urodzonych bardzo przedwcześnie do czasu osiągnięcia wieku szkolnego. Już są dowody, że dorośli urodzeni bardzo przedwcześnie mają zwiększone ryzyko, np. choroby serca czy cukrzycy. Dzieci nie muszą nawet narodzić się dużo przedwcześnie, aby doświadczać długotrwałych negatywnych efektów. Obecnie uważa się, że nawet porody w pobliżu określonego terminu urodzenia w 36 lub 37 tygodniu, powiązane są z subtelnymi problemami rozwojowymi. Więc co mogą zrobić kobiety w ciąży, aby zmniejszyć to ryzyko?

Wspominałem już o unikaniu spożycia aspartamu i dietetycznych napojów gazowanych w czasie ciąży, ale co z jedzeniem? Zbadano 66 000 kobiet w ciąży w celu wykazania, czy istnieje związek między matczynymi wzorcami żywieniowymi a ryzykiem przedwczesnego porodu [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24609054]. Porównano tak zwaną dietę „rozsądną” (na przykład: warzywa, owoce, oleje, woda jako napój, pełnoziarniste płatki śniadaniowe, bogaty w błonnik chleb), która była w większym stopniu oparta na roślinach, oraz dietę „zachodnią” lub tradycyjną skandynawską (słone i słodkie przekąski, białe pieczywo, desery, przetworzone produkty mięsne), i odnotowano, że „rozsądna” dieta wiązała się z istotnie mniejszym ryzykiem przedwczesnego porodu. Wyniki sugerują, że dieta ma znaczenie, ale dlaczego i jak?

Uważa się, że stan zapalny odgrywa rolę w wywoływaniu porodu, a więc dieta charakteryzująca się wysokim spożyciem warzyw, owoców i jagód może zmniejszyć zarówno ogólnoustrojowe, jak i miejscowe stany zapalne a niższy poziom tłuszczów nasyconych również powiązano ze zmniejszonym stanem zapalnym. Jakieś konkretne produkty żywnościowe?

Ponieważ znaczny procent porodów przedwczesnych wydaje się być powiązany z infekcjami i stanami zapalnymi w drogach rodnych, to może spójrzmy na czosnek. Czosnek jest znany ze swoich antybakteryjnych właściwości, posiada także błonnik probiotyczny, który przyczynia się do rozwoju dobrych bakterii. Skoro o tym mowa, suszone owoce są pełne błonnika, a także charakteryzują je przeciwbakteryjne działania wobec niektórych bakterii podejrzanych o odgrywanie roli w przedwczesnym porodzie. Zbadano więc spożycie czosnku, cebuli i suszonych owoców u prawie 19 000 kobiet w ciąży i faktycznie zaobserwowano zmniejszone ryzyko samoistnego porodu przedwczesnego związanego z grupą warzywną rodziny czosnku i cebuli oraz suszonych owoców [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23700347]. W szczególności czosnek wyróżniał się wśród warzyw a rodzynki wśród owoców suszonych, w powiązaniu z mniejszym ryzykiem zarówno przedwczesnego porodu, jak i przedwczesnego pęknięcia błon płodowych, co oznacza przedwczesne pęknięcie wód płodowych przed 37 tygodniem ciąży. I nie wydaje się, aby były potrzebne duże ilości. Tak zwanym „wysokim” spożyciem czosnku powiązanym z najmniejszym ryzykiem, było spożycie tylko jednego ząbka lub więcej tygodniowo a „wysokie” spożycie rodzynek zdefiniowano jako jedno mini opakowanie rodzynek [ok. 14 g – przyp. red.] miesięcznie.

Autor: Dr Michael Greger 

Źródła:
https://www.youtube.com/watch?v=qPjmOuI5ruk
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24609054
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23700347
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24290907
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24332842
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22869055
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11759674
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23521214