Working too much - suffering from a Carpal tunnel syndrome - youStan zapalny to naturalny sposób organizmu na zwalczanie infekcji i reakcja na szkodliwe organizmy, czynniki drażniące, uszkodzenia tkanki lub nadmiar toksyn. Jednak ta naturalna reakcja na tymczasowe problemy powinna zakończyć się usunięciem kłopotliwych objawów w ciągu kilku dni lub tygodni. W przeciwnym razie, możemy cierpieć na chroniczne stany zapalne, dalekie od stanu naturalnego czy zdrowego. Jeśli doświadczamy utrzymujących się stanów opuchlizny/obrzęku, zaczerwienienia, bólu, gorączki, utraty apetytu lub towarzyszy nam ogólne uczucie niemocy (apatia), możemy spróbować złagodzić takie symptomy przy pomocy poniższych 8 produktów, które zwalczają stany zapalne.

1. Awokado
Oprócz tego, że jest świetnym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, awokado również posiada właściwości przeciwzapalne. Jest o wiele zdrowszym źródłem tłuszczy niż niszczące tłuszcze trans i dobrze się komponuje z różnymi kuchniami świata. Spróbujmy spożywać od 5 do 7 porcji zdrowych tłuszczów dziennie, na przykład dodając awokado do sałatki, miksując je w blenderze na dressing lub jedząc bezpośrednio.

2. Liściasta zielenina
Ciemno zielona liściasta zielenina, jak jarmuż, brokuły i kapusty, może pobudzić właściwości przeciwzapalne twojego organizmu bez dokonywania większych zmian w kuchni. Zamień lub spożywaj dwie porcje dziennie w miejsce jaśniejszej zieleniny, aby zmaksymalizować szanse zwalczenia opuchlizny.

3. Kurkuma
Ta tradycyjna hinduska przyprawa jest super gwiazdą wśród produktów o działaniu przeciwzapalnym. Jej historyczne stosowanie w medycynie wschodniej udowodniło zastosowanie jej właściwości w przypadku różnych stanów zapalnych, takich jak bóle zębów, siniaki, reumatoidalne zapalenie stawów, ogólne opuchlizny stawów – jak przytacza The World’s Healthiest Foods (1). Dodaj szczyptę do swoich dań, aby w prosty sposób dodać właściwości przeciwzapalnych.

4. Orzechy włoskie
Podobnie do innych orzechów, orzechy włoskie przekazują szereg korzyści zdrowotnych osobom, które je spożywają regularnie. Posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, miedź, mangan, molibden i biotyna. Odmierzaj po około 30 gramów lub 14 połówek orzechów włoskich dziennie.

5. Papryka
Zarówno zwykła papryka, jak i ostre papryczki, stanowią pełnowartościowy, zdrowy i kolorowy dodatek do tzw. jedzenia przeciwzapalnego. Kapsaicyna, związek zawarty w różnych ostrych papryczkach, jest często stosowany jako składnik stosowanych miejscowo maści, aby zmniejszyć ból oraz stany zapalne, według czasopisma Health (2). Jednak papryka może u niektórych wywoływać jeszcze większą reakcję immunologiczną. Najlepiej, gdy dodamy je do potraw, aby upewnić się, że pozostałe składniki są dla nas neutralne i będziemy obserwować zmiany: jeśli zauważymy zwiększenie się symptomów, należy porozmawiać z dietetykiem lub usunąć je ze swojej kuchni.

6. Imbir
Imbir nie tylko zwalcza stany zapalne, lecz działa również zapobiegawczo, tłumiąc kształtowanie się związków zapalnych. Gingerole – związki odpowiedzialne w imbirze za właściwości przeciwzapalne, zmniejszają ból i obrzęki u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Dla odważnych w kuchni, dodanie imbiru naprawdę nie wymaga niczego więcej, jak świeżego kłącza imbiru i dobrych chęci; dla osób początkujących, można spróbować dodać imbir do kolejnego smoothie/koktajlu.

7. Buraki
Oprócz działań przeciwzapalnych, buraki dostarczają nam ochronę dla serca, ochronę przeciw nowotworom oraz witaminę C. Świetnie smakują upieczone, ugotowane lub starte surowe w sałatkach, a latem są dostępne w różnych odmianach.

8. Bazylia azjatycka
Bazylia azjatycka jest stosunkowo niedrogim i szeroko dostępnym ziołem. Najlepiej szukać jej w specjalistycznych lub azjatyckich sklepach z żywnością, gdzie może występować również pod nazwą tulsi lub tulasi. Stosuj ją zwyczajnie, jak przyprawę, ale spodziewaj się mocnego smaku.

Dodanie do swojej diety produktów, które walczą ze stanami zapalnymi, nie musi być trudne ani stresujące. Mamy nadzieję, że powyższa lista pełnowartościowych produktów jednocześnie poszerzy naszą listę zakupów i polepszy zdrowie.

Autor: Aurora Geib

Źródła:
http://www.naturalnews.com/045187_foods_that_fight_inflammation_avocado_turmeric.html
(1) http://www.whfoods.com
(2) http://www.health.com
(3) http://whfoods.org
http://science.naturalnews.com