Jeśli nie dane wam było doświadczyć smakowitości granatów, warto obrać sobie za cel spróbowanie tych owoców. Te piękne i skomplikowane w spożyciu owoce obfitują w wiele korzyści. Być może jedną z tych najczęściej badanych jest zdolność granatów do ochrony naczyń krwionośnych przed blaszkami miażdżycowymi, czyli nagromadzenia tłuszczu, który może ostatecznie doprowadzić do miażdżycy i zawału serca.
W jednym z nowszych badań tego typu, myszom predysponowanym do zatorów tętnic wieńcowych podawano w wodzie pitnej ekstrakt z granatu przez okres dwóch tygodni. Zaskakująco, ekstrakt z granatu spowodował zwiększenie stężenia cholesterolu. Ale nawet przy wzroście poziomu cholesterolu, leczenie zmniejszyło rozmiar tętniczych zatorów, w zasadzie zrywając je ze ścian naczyń krwionośnych.
W artykule opublikowanym w czasopiśmie Atherosclerosis badacze stwierdzili:
„Ekstrakt z granatu zmniejsza zatoki aorty i ryzyko miażdżycy tętnic wieńcowych u myszy SR-BI/apoE dKO. Efekty przeciwmiażdżycowe ekstraktu z granatu wydają się obejmować zmniejszenie stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych w ściankach naczynia, pomimo niezmienionych ogólnoustrojowych markerów stanu zapalnego i zwiększonego poziomu lipoproteinowego cholesterolu u tych myszy”.
Zauważono też wiele korzyści w grupie myszy otrzymujących granaty. Należą do nich:
- Zmniejszona akumulacja tłuszczu w samym sercu
- Zmniejszone powiększenie serca
- Lepsze wyniki EKG
- Zmniejszony stres oksydacyjny
- Obniżony poziom białek i substancji chemicznych występujących w chorobach serca i przy stanach zapalnych
W kolejnym badaniu oceniono 10 pacjentów z miażdżycą i zmierzono ich tętnice na wstępie oraz w rok po rozpoczęciu suplementacji sokiem z granatów. W ciągu jednego roku uczestnicy doświadczyli zmniejszenia liczby blaszek w tętnicach szyjnych nawet o 30%. W grupie kontrolnej (bez suplementacji granatem) ilość blaszki miażdżycowej wzrosła o 9%.
Wiemy, że granaty są cennym źródłem przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, i uważa się, że to właśnie z tych związków płyną wszystkie korzyści. W samym tylko leczeniu i profilaktyce chorób serca, granaty umożliwiają zmniejszenie stanu zapalnego i obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie częstotliwości występowania zakażeń towarzyszących stwardnieniu tętnic oraz obniżenie napięcia oksydacyjnego we krwi.
Najwięcej owoców granatu jest jesienią. Oznacza to, że można je znaleźć w dowolnym miejscu w obecnych miesiącach. Wybór najcięższego owocu zapewni nam największą ilość soku. Odcięcie końców i nacięcie go wzdłuż białych komór pomoże rozłamać owoc, nie powodując zbytniego bałaganu. Wskazówka dotycząca czystości – można oddzielić części granatu w misce z wodą. Mniej nasion wypadnie i mniej soku zostanie nam na rękach.
Autor: Elizabeth Renter
Źródła:
http://naturalsociety.com/pomegranate-superfruit-clean-arteries/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23528829
http://naturalsociety.com/pomegranates-reduce-plaque-30-percent-heart-health/