Niskotłuszczowe mleko kokosowe - odtłuszczoneStandardowy przepis na domowe mleko kokosowe jest bajecznie prosty. W blenderze miksujemy kokos z wodą a następnie odsączamy mleko. Takie mleko jest jednak tłuste. Jeśli chcemy uzyskać odtłuszczone mleko kokosowe, poniższy przepis będzie znakomitym rozwiązaniem.

Składniki

75 g pokrojonego miąższu kokosa (suchego)
1 litr wody

Wykonanie

Do naczynia wlewamy wodę oraz dodajemy pokrojony kokos (wiórki). Następnie mieszamy i pozostawiamy na godzinę, aby kokos zrobił się miękki a jego aromat i smak przeniknął do wody.

Po godzinie przelewamy zawartość naczynia do blendera i miksujemy wszystko na wysokich obrotach przez 45 sekund. Następnie przelewamy tak przygotowane mleko do innego naczynia, ale odsączając je przez specjalny woreczek (np. bawełniany woreczek do robienia mleka), dzięki czemu usuniemy resztki wiórków kokosowych. Pozostałe mleko odstawiamy na noc do lodówki.

W trakcie nocy tłuszcz z mleka kokosowego oddzieli się w postaci wierzchniej warstwy, którą bardzo łatwo będzie można usunąć następnego dnia. Tak przygotowane niskotłuszczowe mleko kokosowe jest już gotowe do spożycia lub zastosowania w innych przepisach.

UWAGI

Przepis można zrealizować używając również świeżego kokosa.

Wartości odżywcze dla porcji 250 g

Kalorie: 97 kcal
Węglowodany: 20g
Skrobia: 0g
Cukry: 16 g
Błonnik: 1,2g
Tłuszcze: 0,8g
Tłuszcze nasycone: 0.6g
Tłuszcze nienasycone: 0.2g
Białko: 2g
Sód: 37 mg
Woda: 225g

86% Węglowodany
7% Białko
7% Tłuszcze

Źródło: http://www.thevegancorner.com/