(NaturalSociety) Gdy kobieta zachodzi w ciążę, często wprowadza rozmaite zmiany w stylu życia, aby zapewnić rosnącemu dziecku wszystkie składniki odżywcze, miłość, czy nawet muzykę klasyczną, potrzebną do optymalnego rozwoju. Jednak dieta matki może mieć ogromny wpływ na zdrowie jej dziecka, nawet zanim jeszcze ona dowie się o tym, że jest w ciąży. Znacznie większy, niż nałożenie słuchawek na rosnący brzuch.
Z nowego badania opublikowanego w czasopiśmie Nature Communications wynika, że odżywianie matki w chwili poczęcia może mieć długotrwały wpływ na DNA dziecka.
Badanie to jest pierwszym tego rodzaju, które pokazuje, że czynniki środowiskowe (macica będąca środowiskiem dziecka) mogą zmienić DNA w ciągu kilku pierwszych dni rozwoju.
Choć to badanie ma swoje ograniczenia, gdyż nie analizowało, jak te zmiany wpływają na zdrowie dziecka w późniejszym okresie życia – a jedynie, analizowało sześć genów – to oferuje unikalną informację na temat tego, jak ważne jest zdrowie kobiety jeszcze przed decyzją o zajściu w ciążę.
„Czy dieta może wpływać na inne geny? Jaki jest wpływ biologiczny tych modyfikacji [DNA]? W tej chwili nie znamy odpowiedzi na te pytania” – mówi Andrew Prentice, dietetyk zaangażowany w badanie. „Jednak kolejne badania, które mamy – [jeszcze] nie opublikowane – pokazują, że ma to znaczenie”.
Prentice twierdzi, że to badanie nie oznacza, iż dieta matki trwale zmienia DNA dziecka, ale pokazuje to, że odgrywa ona rolę w tym, które geny są włączone lub wyłączone w tych początkowych etapach wzrostu.
Jak wyjaśnia OPB: „Ten przełącznik włącz/wyłącz jest kontrolowany przez dekorowanie DNA specjalnym znacznikiem, zwanym metylacja. W jakim stopniu tych sześć genów zostało oznakowanych w rozwijającym się zarodku, zależało od poziomu kilku mikroelementów we krwi matki, w chwili poczęcia” – odkryli naukowcy .
Naukowcy nie obserwowali kobiet, których diety były całkowicie złe. Wręcz przeciwnie, poinformowali, że próbki krwi zostały uznane za „normalne”. Jednak przy uwzględnieniu kilku witamin z grupy B, ustalono, że gdy niektóre z nich były przy dolnym końcu zakresu, to powiązane geny miały mniej metylacji – znacznika, który steruje „przełącznikiem włącz/wyłącz”.
Te wyniki nie są zaskakujące dla specjalistów w dziedzinie, którzy od dawna stawiali hipotezę, że odżywianie matki w czasie około zapłodnienia jest krytyczne dla zdrowia dziecka, ale mimo wszystko, są to informacje ekscytujące.
Autor: Elizabeth Renter
Źródło:
http://naturalsociety.com/moms-diet-can-alter-babys-dna-even-knows-shes-expecting/
http://www.nature.com/ncomms/2014/140429/ncomms4746/full/ncomms4746.html
http://www.opb.org/news/article/npr-moms-diet-right-before-pregnancy-can-alter-babys-genes/