Cynk uaktywnia wrodzoną zdolność systemu immunologicznego do zwalczania infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Infekcje wirusowe i bakteryjne – wspierane dodatkowo przez czynniki takie jak zła dieta, stres oraz zanieczyszczenia różnymi toksynami – potrafią wytworzyć przewlekły stan zapalny, który wytwarza środowisko komórkowe sprzyjające rozwojowi wielu chorób.
Naukowcy z Uniwersytetu w Ohio opublikowali wyniki badań, które wskazują, że cynk pomaga kontrolować infekcje poprzez delikatne hamowanie odpowiedzi immunologicznej w sposób, który zapobiega wymknięcie się spod kontroli stanu zapalnego, który może być niszczący a nawet zabójczy.
Naukowcy wykazali, jak białko wprowadza cynk do kluczowych komórek, które stymulują krytyczną reakcję immunologiczną do walki przeciw infekcjom. Minerał oddziałuje na procesy komórkowe, które neutralizują infekcje oraz pomaga utrzymać balans normalnej odpowiedzi immunologicznej.
Dr Daren Knoell: „Bez cynku zwiększamy podatność na infekcje… nasza praca badawcza jest skupiona na tym, co się dzieje, kiedy masz infekcję… jeśli masz niedobór cynku jesteś w niekorzystnej sytuacji, ponieważ twój system obronny jest wtedy nie słusznie wzmożony”.
Dr Knoell dalej podsumowuje: „Wierzymy, że nasze badania pomogły zawęzić lukę, jaka istniała w naszym rozumowaniu, jak stosunkowo prosty pierwiastek pomaga nam walczyć z infekcjami”.
Niedobór cynku dotyka około 2 miliardów ludzi na całym świecie, z czego około 40% to osoby starsze (w USA), co pomaga wyjaśnić dlaczego nasza starzejąca się część populacji nie jest w stanie poradzić sobie z większością powszechnych infekcji.
Naturalne źródła cynku w codziennej diecie to między innymi fasola, orzechy oraz produkty pełnoziarniste.
Źródła:
http://www.infectioncontroltoday.com/news/2013/02/zinc-helps-against-infection-by-tapping-the-brakes-in-immune-response.aspx
http://researchnews.osu.edu/archive/zip8.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130207131344.htm