Codzienne picie świeżo wyciśniętych soków z warzyw i owoców jest najprostszym sposobem na dostarczenie sobie aktywnych i żywych, bio-przyswajalnych składników odżywczych.

Korzyści krótkoterminowe to zwiększenie energii i złagodzenie problemów trawiennych. Długoterminowe z kolei to przede wszystkim zapobieganie chorobom przewlekłym. Istnieją jednak doniesienia również o tym, że picie odpowiednio dużych ilości takich soków może cofnąć wiele chorób.

Poprawa pracy jelit
Problemy gastryczne są dzisiaj jednym z najbardziej powszechnych, chronicznych przypadłości, na które stosujemy zazwyczaj doraźne rozwiązania w postaci tabletek. Natomiast picie świeżych, surowych soków z warzyw i owoców nie tylko pomaga usunąć toksyny i bakterie z okrężnicy, ale również naprawić uszkodzone tkanki , jakie mogą występować w jelitach.

Odbudowanie zasobów wartości odżywczych
Rozwój wielu chorób przewlekłych jest bezpośrednio powiązany z długotrwałymi niedoborami wartości odżywczych w organizmie, czemu stosunkowo łatwo można zapobiec pijąc surowe soki. Świeże soki są źródłami wielu witamin, minerałów oraz innych wartości odżywczych, które mogą pomóc zapobiec chorobie serca, nowotworom oraz wielu innym.

Wiele diet anty-nowotworowych – jak na przykład terapia Gersona – jest opartych na piciu świeżych, surowych soków z organicznych warzyw i owoców, które są bogate w składniki odżywcze, enzymy itd. Taki pokarm uruchamia często procesy samoleczenia organizmu.

Niszczenie komórek nowotworowych
„Świeże soki są naładowane antynowotworowymi fitozwiązkami i witaminami, które są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm” – według Instytutu Nowotworów Uniwersytetu Stanforda.

Picie świeżych soków jest najłatwiejszym i najbardziej efektywnym sposobem unikania nowotworów. Wiele badań naukowych dowiodło, że spożywanie warzyw i owoców zapobiega rozwojowi oraz rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.
Świeże, surowe soki są skoncentrowaną dawką wszystkich składników odżywczych zawartych w warzywach i owocach – dlatego też, pozbawione dużej ilości błonnika (miąższu), są bardzo szybko przyswajane przez organizm.

Utrata wagi
Nadwaga i otyłość to kolejny problem, z którym spożywanie dużych ilości surowych soków znakomicie sobie radzi.

Joe Cross – reżyser i producent filmu ‚Fat, Sick & Nearly Dead ‚ – jest żywym świadectwem tego, że picie soków nie tylko pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ale również przywrócić zdrowie cofając chorobę.

Poprawa nastroju
Choroby mentalne są dziś bardzo rozpowszechnioną formą schorzeń, ale jednocześnie często nie zauważaną. Często są wynikiem niedoborów składników odżywczych.
Co ważne, psychiczne schorzenia mogą z czasem przyczynić się również do rozwoju chorób fizycznych. Dlatego też, należy jak najwcześniej zapobiegać temu poprzez uzupełnianie niedoborów.

„Witaminy działają jak katalizatory, które mogą przyspieszyć procesy biochemiczne odpowiedzialne za przetrwanie i funkcjonowanie mózgu. (…) Dlatego też, niedobór witamin może niekiedy objawiać się depresją. Na szczęście jednak, jeśli taki niedobór zostaje uzupełniony przez suplementy lub picie soków, następuje odwrócenie takich objawów”- wyjaśnia dr Hyla Cass, autorka książki pt. ‚St. John’s Wort: Nature’s Blues Buster’, która obrazuje istotę odżywiania w utrzymaniu zdrowego stanu umysłu.

Źródła:

http://www.rebootwithjoe.com/juicing/
http://www.knowyourgut.com/powerful-juice-recipes-for-13-common-ailments/
http://gerson.org/gerpress/the-gerson-therapy/
http://www.knowyourgut.com/how-juicing-saved-my-life/
http://cancer.stanford.edu/patient_care/services/nutrition/recipes/juicingRecipes.html
http://www.fatsickandnearlydead.com/about.html
http://www.globalhealingcenter.com/nutrition/nutritional-approaches-to-mental-health