Owoce i sokiCzęsto jest to trudne, aby całkowicie odstawić niezdrowe nawyki i wprowadzić zupełnie nowe, nawet jeśli są lepszym wyborem dla zdrowia. Ze względu na ten fakt, okres przejściowy jest bardzo istotną strategią. Oto 8 nawyków do wprowadzenia, aby osiągnąć lepszy poziom zdrowia.

Woda
Wprowadzenie wody jest jednym z najważniejszych czynników, które należy rozważyć w trakcie zmieniania naszego stylu życia na zdrowszy. Nie pij z kranu lub z niepewnych butelek plastikowych, które są pełne substancji zakłócających układ hormonalny i wybierz w zamian wodę źródlaną, zmineralizowaną lub filtrowaną.

Koktajle (ang. smoothies)
Nie zaczynaj najważniejszego posiłku dnia popijając kawę i jedząc słodzone płatki śniadaniowe. To zły sposób, aby obudzić układ pokarmowy i nie da on nikomu odpowiedniej ilość energii na całe przedpołudnie.

Zdecyduj się raczej na koktajl (ang. smoothie), który jest pełny enzymów, probiotyków, witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów, błonnika oraz innych składników odżywczych wspierających zdrowie. Dodaj wysokiej jakości „super-żywoność” (ang. superfoods), aby zmaksymalizować te korzyści.

Wyciskany sok
Zaprzestań robienia zakupów w alejce z sokami. Istnieje bardzo niewiele soków na półkach sklepowych, które nie są „martwe” i pełne cukru.

Spożywaj wyciskany sok raz dziennie na 15 minut przed posiłkiem, aby probiotyki i enzymy ułatwiły zdrowszy proces trawienia. Pomoże to również pobudzić organizm, a ilość składników odżywczych w szklance 250 ml dostarczy więcej składników odżywczych niż wiele osób spożywa w ciągu całego dnia.

Stewia
Nie ma wątpliwości, że Ameryka Północna spożywa bardzo duże ilości cukru. Jest to jedna z najtrudniejszych rzeczy, której należy unikać, ponieważ jest w niemalże wszystkim, a większość ludzi jest od niego uzależniona w takiej lub innej formie.

Dobrym sposobem, aby pozbyć się dużej ilości cukru jest użycie stewii – słodzika ziołowego, który nie wywołuje negatywnych skutków jak zwykły cukier, takich jak na przykład: wspieranie rozwoju grzybów należących do drożdżakowców (rodzaju candida). Wypróbuj stewię w koktajlach, herbatach i innych napojach.

Sól
Sól została nieco zdemonizowana, ale może przynieść korzyści, jeśli zwrócimy uwagę na szczegóły.

W procesie tworzenia zwykłej soli stołowej stosowane są: aluminium, żelazocyjanek i wybielacze. Te toksyczne substancje, w połączeniu z faktem, że sól zostaje również pozbawiona minerałów, sprawiają, że sól kuchenna (rafinowana) jest niebezpieczna do spożycia.

Zamień sól stołową na dobrą i z pełnym zakresem minerałów sól morską, w celu uniknięcia wszystkich tych niebezpiecznych procesów przetworzenia i wchłaniaj pełny zakres składników odżywczych, które są obecne w dobrej soli morskiej.

Żywność z upraw ekologicznych
Obecnie większość ludzi słyszała już o żywności z upraw ekologicznych lub też spożywa żywność ekologiczną, gdy jest to tylko możliwe. Dla tych, którzy jeszcze nie dokonali tego przejścia, ważne jest, aby pamiętać, że jest to jeden z najważniejszych punktów.

Kiedy spożywamy żywność z upraw ekologicznych, unikamy pestycydów, GMO, antybiotyków i hormonów a pomagamy przy tym chronić środowisko naturalne. Dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na zakup takiej żywności, warto polecić sprawdzenie listy tzw. Brudnej dwunastki (ang. dirty dozen) i Czystej piętnastki (clean 15) z Environmental Working Group (EWG), w celu uzyskania informacji, które pokarmy najlepiej kupować z upraw ekologicznych, a które możemy bez większych obaw kupić w sklepie z konwencjonalnymi warzywami i owocami [– przyp. red.]

Więcej białka roślinnego
Według EWG, dowody naukowe w coraz bardziej oczywisty sposób wykazują, że zbyt dużo jedzenia mięsa zwierzęcego zwiększa narażenie na toksyny oraz podwyższa ryzyko wystąpienia wielu różnych poważnych problemów zdrowotnych, w tym chorób serca, niektórych nowotworów, otyłości i cukrzycy.

Pełnowartościowe białka roślinne oferują do 60 procent wysoko strawnego białka, warto więc zwiększyć spożycie żywności roślinnej.

Więcej surowej, odżywczej żywności
Ludzie przyzwyczaili się do gotowania pożywienia chyba w zbyt dużym stopniu. Gotowanie bowiem niszczy delikatne enzymy i probiotyki, a także może podnieść poziom rakotwórczych substancji, takich jak akrylamid.

Spożywaj więcej jedzenia na surowo i zawsze uwzględniaj pewną ilość surowej żywności w każdym posiłku, aby umożliwić nienaruszonym enzymom i probiotykom pomoc w trawieniu ugotowanej części.

Autor: Derek Henry

Źródła:
http://www.naturalnews.com/045363_whole_foods_eat_organic_healthy_dietary_changes.html
http://www.naturalnews.com/026080_salt_sodium_health.html
http://www.treehugger.com/green-food/meat-eaters-guide-get-to-know-the-carbon-footprint-of-your-diet-lamb-beef-cheese-are-the-worst.html
http://www.ewg.org/foodnews/