Szukając w sklepie zdrowej alternatywy dla tradycyjnej śmietany, szybko możemy stwierdzić, że nie jest to łatwe zadanie. Pojawiają się co prawda produkty oparte na soi, ale niektórych z nas soja może odstraszać jako potencjalny alergen. Poza tym, po co wydawać pieniądze na kolejny przetworzony produkt, skoro sami możemy w ciągu zaledwie kilku minut zrobić zdrową, domową śmietanę niskotłuszczową, która świetnie sprawdzi się jako zamiennik tej tradycyjnej. Zastosować możemy ją w wielu, wielu potrawach, zupach i deserach.
Składniki
Śmietana z tofu:
200 g silken tofu (delikatne, “jedwabne” tofu)
100 ml wody
Śmietana z nerkowców:
150 gramów orzechów nerkowca
150 ml wody
Śmietana z cebuli:
300 gramów cebuli
2.5 łyżki oleju
2 łyżeczki soku z cytryny
¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Śmietana z tofu: oba składniki umieścić w blenderze i miksować do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Jest to idealna opcja, kiedy potrzebujemy śmietany z minimalną zawartością tłuszczu.
Śmietana z nerkowców: oba składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na wysokich obrotach, aż do uzyskania super kremowej konsystencji (jeśli nie dysponujemy blenderem o dużej mocy, najpierw należy moczyć nerkowce przez kilka godzin lub dodać nieco więcej wody). Ten rodzaj śmietany będzie idealny do wszelkiego rodzaju sosów i risotto.
Śmietana z cebuli: cebulę obrać, opłukać i przekroić na połówki; następnie przez 30 minut obgotowywać na parze (ułożone wnętrzem do dna). Po 30 minutach pozwolić, aby nieco ostygły. Następnie odmierzyć wymaganą ilość cebuli (300 g) i umieścić w kielichu blendera. Dodać olej, sok z cytryny oraz sól. Miksować tak długo, aż otrzymamy gładką, kremową masę.
UWAGI
- Wszystkie z tych trzech przepisów mogą przynieść nieco odmienne rezultaty w zależności od zastosowanej ilości składników oraz przeznaczenia danej śmietany.
- Najlepszy sposób, aby przekonać się, którą z opcji preferujemy i która z nich sprawdzi się najlepiej w konkretnych przepisach, jest wypróbowanie każdej z nich!
- W przypadku śmietany z tofu, można użyć każdego rodzaju tofu – niekoniecznie silken – ponieważ uzyskanie pożądanej konsystencji będzie zależało od ilości użytej wody.
- Nerkowce mogą być zastąpione innymi orzechami, co pozwoli na uzyskanie nieco egzotycznego smaku, pożądanego niekiedy na przykład w deserach. Podobnie, jak przy tofu, kluczowe będzie dostosowanie odpowiedniej ilości wody.
- Ostatnia śmietanowa propozycja sprawdzi się również przy zastosowaniu innych warzyw cebulowych, jak por, młoda cebulka (dymka), czy nawet czosnek.
- Dopuszczalne jest użycie każdego rodzaju oleju, jednak zalecany jest olej słonecznikowy lub z nasion winogron ze względu na fakt, że nie posiadają one intensywnego koloru, ani smaku.
Ilość: 6 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Całkowity czas: 45 minut
Przechowywanie
Wszystkie rodzaje śmietany można przechowywać przez 3 dni w lodówce lub przez 2 miesiące w zamrażarce. Jednak śmietanę z tofu zaleca się przygotowywać za każdym razem świeżą, ponieważ tofu niezbyt dobrze utrzymuje się, gdy jest zamrożone.
Źródło: www.thevegancorner.com