8 właściwości zdrowotnych pestek awokado faktydlazdrowia

Być może niewiele osób o tym wie, ale pestki awokado są wręcz napakowane wartościami odżywczymi i zawierają ich niejednokrotnie więcej niż sam miąższ awokado, który zazwyczaj spożywamy. Czasami nawet więcej niż niektóre warzywa i owoce. Ponadto, pestki z awokado zawierają łatwiej rozpuszczalny błonnik. 

Korzyści jedzenia pestek awokado

  1. Pestki awokado zawierają niezwykle odżywczy olej, bogaty w antyoksydanty. Co ciekawe, 70% antyoksydantów zawartych w awokado występuje właśnie w samej pestce a tylko 30% w pozostałej jego części.
  2. Odżywcze działanie pestek awokado odznacza się również zdolnością łagodzenia stanów zapalnych w organizmie, w tym obrzęku przewodu pokarmowego.
  3. Pestki awokado są pomocne w łagodzeniu biegunki oraz w naturalny sposób zapobiegają zaparciom.
  4. Pestki awokado zawierają flawonole, które odznaczają się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwutleniającymi.
  5. Jeśli chcemy wzmocnić nasz system immunologiczny, pestki awokado również będą pomocne, dzięki czemu wzmocnimy organizm w walce z przeziębieniami i grypą.
  6. Związki zawarte w pestkach awokado mają zdolność walczenia z tzw. wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za starzenie się oraz odgrywają rolę w rozwoju różnych chorób.
  7. Pestki awokado mogą również okazać się pomocne w podniesieniu komfortu codziennego życia, szczególnie u osób zmagających się z różnego rodzaju bólami (np. bóle stawów). Dzięki swoim właściwościom mają bowiem możliwość redukowania stanów zapalnych a co za tym idzie, bólu.
  8. Pestki z awokado pomagają również obniżać poziom glukozy we krwi oraz przyczyniają się do utraty zbędnych kilogramów i utrzymania stałej wagi ciała. Są sycące i pomagają nam na dłużej odsunąć uczucie głodu.

W jaki sposób przygotować pestki awokado do jedzenia?

Wystarczy rozciąć awokado wzdłuż i wyjąć pestkę. Następnie umieścić ją w plastikowej torebce i zmiażdżyć na przykład kuchennym tłuczkiem. Tak rozdrobnioną pestkę wkładamy następnie do blendera i miksujemy aż do uzyskania proszku. Proszkiem z pestki awokado możemy posypywać różnego rodzaju potrawy, sałatki itp.