Istnieją leki przeciwzapalne, które mogą zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera, ale ich toksyczność dla żołądka, nerek, wątroby, uniemożliwia ich powszechne zastosowanie. Tak więc, czy stosowanie pożywienia przeciwzapalnego, jakim jest na przykład przyprawa kurkuma, zawarta w curry, może zaoferować korzyści bez ryzyka?
Zanim nawet postanowimy przeprowadzić na niej test, można by zapytać: „czy populacje, które jedzą dużo kurkumy, mają mniejszą częstość występowania demencji?”. Rzeczywiście, mogą one mieć najniższe występowanie demencji i choroby Alzheimera. OK, jak na razie dobrze to wygląda. Jednak może wynika to z tego, że ten obszar jest tak biedny, że ofiary demencji nie żyją zbyt długo, więc trzeba wiedzieć więcej niż tylko mieć dane na temat tego, ile występuje żywych przypadków Alzheimera; znać częstość występowania tej choroby, ile nowych osób choruje każdego roku, oraz co odzwierciedla prawdziwą częstość występowania choroby.
Na terenach wiejskich w Pensylwanii [w USA – przyp. red.], częstość występowania choroby Alzheimera wśród seniorów wynosi 19. Dziewiętnaście osób na tysiąc w wieku powyżej 65 lat rozwija Alzheimera na terenach wiejskich Pensylwanii. W wiejskich obszarach Indii, stosując te same kryteria diagnostyczne, ten sam wskaźnik wynosi 3 [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11571321], co potwierdza, że Indie mają jedne z najniższych odnotowanych wskaźników Alzheimera na świecie.
Chociaż nie ma dużo danych, niższą częstość występowania choroby Alzheimera w Indiach zwykle przypisuje się spożyciu kurkumy jako części curry, i przyjmuje się, że ludzie, którzy korzystają z kurkumy regularnie, mają mniejszą częstość występowania choroby, ale, nie chcemy jedynie przypuszczać.
Przetestowano tysiąc osób i ci, którzy spożywali curry przynajmniej od czasu do czasu, lepiej wypadli w prostych testach poznawczych, niż ci, którzy jej nie spożywali. Ci, którzy jedli curry często, mieli tylko około połowę szansy wykazania zaburzeń poznawczych [zaznaczone na żółto w poniższej tabeli – przyp.red.], po uwzględnieniu różnorodnych potencjalnych czynników zakłócających [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16870699]. Sugeruje to, że spożycie curry może być powiązane z lepszą kondycją funkcji poznawczych.
Oczywiście, że liczy się to, co jest w curry – czy rozmawiamy o kurczaku masala czy chana masala, z ciecierzycy zamiast piskląt. Być może nie jest przypadkiem, że kraj o jednym z najniższych wskaźników Alzheimera posiada również jeden z najniższych wskaźników spożycia mięsa, ze znacznym odsetkiem Hindusów będących na diecie bezmięsnej i bez jajek.
Wiemy już od prawie 20 lat, że ci, którzy jedzą mięso – czerwone lub białe – wydają się mieć od dwóch do trzech razy większe prawdopodobieństwo tego, że będą cierpieć na demencję, w porównaniu do wegetarian [http://www.karger.com/Article/Abstract/110296]. Z kolei im dłużej ktoś spożywa dietę bezmięsną, tym niższe ryzyko związane z demencją, niezależnie od tego, czy stosuje się kurkumę dla zdrowia mózgu.
Autor: Dr Michael Greger
Źródła:
http://nutritionfacts.org/
https://www.youtube.com/watch?v=GyiacuB6p50
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23303664
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9781520
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11571321
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16870699
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23873854
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10960899
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22471448
http://www.karger.com/Article/Abstract/110296