Sok z gorzkiego melona – jak donoszą najnowsze badania – znacząco hamuje rozwój guzów nowotworowych trzustki u mysz poprzez zakłócenie metabolizmu glukozy w komórkach nowotworowych, przez co są one dosłownie głodzone będąc pozbawione cukru, którego potrzebują, aby przetrwać.

Gorzki melon (Momordica charantia) – znany również jako przepękla ogórkowa, jest rośliną uprawianą głównie w południowej Azji, Afryce, Chinach, Japonii, Oceanii a nawet na Karaibach. Jest bogaty przede wszystkim w beta karoten, potas, wapń, witaminy B1, B2, B3, C oraz magnez, kwas foliowy, cynk, mangan, fosfor i żelazo. Wykazuje również działanie antywirusowe, antyoksydacyjne oraz przeciwcukrzycowe. Chociaż przez medycynę naturalną doceniany jest już i stosowany od stuleci, przez zachodnią medycynę współczesną gorzki melon doceniony został stosunkowo niedawno, od kiedy mocno zwiększono ilość badań nad jego potencjalnymi właściwościami antynowotworowymi 4 lata temu.

Gorzki melon wykazuje działania przeciwrakowe w przypadku raka piersi, raka prostaty, okrężnicy, wątroby, żołądka, jamy nosowo-gardłowej, a także wobec białaczki i nerwiaka niedojrzałego. Jednak dopiero najnowsze badania wykazały, że bardzo silne działanie cytotoksyczne gorzki melon wykazuje również na nowotwór trzustki.

Naukowcy z Centrum Nowotworów Uniwersytetu Kolorado, aby przygotować sok do testów kupili gorzkie melony w lokalnym sklepie, oczyścili je z pestek i miąższu a następnie użyli domowej sokowirówki. Usunięto osad a następnie sok zastosowano bezpośrednio na komórki nowotworowe. Używano również liofilizowanego soku zmielonego na proszek, którym później karmiono myszy.

Sok z gorzkiego melona wykazał niesamowitą wręcz siłę redukowania żywotności wszystkich czterech linii komórkowych nowotworów trzustki.

Żywotność linii AsPC-1 oraz Capan-2 została zredukowana o 90%, podczas gdy linii BxPC-3 i MiaPaCA-2 o 98%, po zaledwie 72 godzinach leczenia.

Aby potwierdzić efektywność działania soku z gorzkiego melona, naukowcy wszczepili również grupie mysz komórki nowotworowe trzustki (MiaPaCa-2) i połowie z nich podawali dziennie przez 6 tygodni 5 miligramów liofilizowanego proszku z soku gorzkiego melona.

Myszy karmione proszkiem z soku gorzkiego melona po sześciu tygodniach miały o 64% mniejsze guzy nowotworowe niż myszy nie leczone, a jednocześnie nie wystąpiły efekty uboczne.
Podana myszom (ważącym około 13 gramów) dawka 5 miligramów proszku z soku gorzkiego melona, przekłada się na 6 gramów dla dorosłej osoby ważącej 75 kg.

Źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23475945
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18383843
http://link.springer.com/article/10.1186/1475-2891-11-4
http://link.springer.com/article/10.1186/1742-2094-8-64
http://www.nutraingredients.com/Research/Bitter-melon-may-offer-exciting-cancer-promise
http://www.naturalnews.com/028256_bitter_melon_breast_cancer.html