orzechy-wloskie-faktydlazdrowia-plJedzenie garstki orzechów włoskich lub kilkudziesięciu gram oleju z orzecha włoskiego podczas lub po posiłku może pomóc regulować metabolizm zdrowego cholesterolu i chronić przed chorobą sercowo-naczyniową.

Takie są wnioski nowego badania przeprowadzonego przez badaczy z Uniwersytetu Stanu Pensylwanii (PSU – Pennsylvania State University), którzy odkryli, że składnik orzechów włoskich jakim jest olej, jest szczególnie skuteczny w promowaniu zdrowia naczyniowego.

W małej, losowej i kontrolowanej próbie, która obejmowała 15 uczestników z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, profesor Penny Kris-Etherton i współpracownicy, zastosowali jedną z czterech metod leczenia opartą na orzechach włoskich, aby porównać wyniki. Metody leczenia obejmowały 85 gram orzechów włoskich, 6 gram skórki orzecha włoskiego, 34 gram odtłuszczonego miąższu orzechów włoskich lub 51 gram oleju z orzechów włoskich.

Badacze ocenili biochemiczne i fizjologiczne odpowiedzi każdego uczestnika przyjmującego jedną z czterech metod leczenia – zarówno przed jego spożyciem, jak i 30 minut, godzinę, dwie godziny, cztery godziny oraz sześć godzin po podaniu. Wyniki, które zostały opublikowane na stronie Journal of Nutrition – przed publikacją czerwcowej edycji czasopisma – wykazują, że orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich pomagają wspierać prawidłowy transport i metabolizm cholesterolu w ciele, ale również zwiększają poziomy lipoproteiny wysokiej gęstości, lub tzw. „dobrego” cholesterolu.
„Nasze badanie wykazało, że olej w orzechach włoskich może utrzymać funkcje naczyń krwionośnych po posiłku, co jest bardzo ważne biorąc pod uwagę, że integralność naczyń krwionośnych jest często upośledzona u osób z chorobą sercowo-naczyniową” – mówi Claire Berryman, studentka nauk o żywieniu w PSU. „Olej z orzechów włoskich był szczególnie skuteczny w zachowaniu funkcji komórek śródbłonkowych, które odgrywają ważną rolę w zdrowiu sercowo-naczyniowym”.

Orzechy włoskie pomagają również łagodzić wysokie ciśnienie i tłumią stany zapalne.

Jednym z podstawowych sposobów, w jaki orzechy włoskie wydają się pomagać w regulowaniu syntezy i metabolizmie cholesterolu, jest ich zdolność do złagodzenia stanów zapalnych odpowiedzialnych za nagromadzenie cholesterolu w tętnicach. Badania z 2004 r. również opublikowane w Journal of Nutrition wykryło, że zawartość kwasu α-linolenowego w orzechach włoskich pomaga tłumić nie tylko stany zapalne, ale również inne lipidowe czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego powiązane z chorobą serca.

Różne inne badania również wykazały, że jedzenie orzechów włoskich pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi oraz zmniejszyć ogólne ryzyko choroby niedokrwiennej serca u mężczyzn i kobiet. Skoro wykazano, że orzechy włoskie zawierają – jedną z najwyższych wśród orzechów – różnorodność antyoksydantów, mogą być również skuteczne w profilaktyce przeciwnowotworowej.
„Orzechy włoskie plasują się powyżej orzechów ziemnych, migdałów, orzechów pekan, pistacji i innych orzechów” – twierdzi dr Joe Vinson (Ph.D), który wykonał analizę w 2011 roku, i która została przedstawiona na 241-szym Narodowym Spotkaniu i Wystawie Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS – American Chemical Society).

„Garstka orzechów włoskich zawiera prawie dwa razy więcej antyoksydantów niż taka sama ilość dowolnego innego powszechnie spożywanego orzecha”.

Orzechy włoskie, jak również inne orzechy, są świetnym źródłem korzystnego dla zdrowia kwasu tłuszczowego omega-3. Orzechy zazwyczaj posiadają wysoki poziom l-argininy – aminokwasu, który wykazał zdolność poprawiania funkcji naczyń krwionośnych oraz sprzyja rozszerzaniu naczyń krwionośnych, według Szkoły Medycznej Harvard’u (Harvard Medical School).

Autor: Jonathan Benson

Źródła:
http://www.breitbart.com/system/wire/upiUPI-20130509-004856-1260
http://www.walnuts.org/health-professionals/published-research/by-topic/heart-health/
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110327191040.htm
http://www.health.harvard.edu/press_releases/benefits_eating_nuts