Jest to jeden z najbardziej szalonych artykułów, jakie widziałem przez cały rok. „Pojedyncze spożycie dużych ilości orzechów brazylijskich poprawia poziom cholesterolu u zdrowych ochotników”. OK, to brzmi ciekawie. Podano grupie 10 mężczyzn i kobiet jeden posiłek zawierający zero, jeden, cztery, lub osiem orzechów brazylijskich i stwierdzono, że spożycie tylko tej jednej porcji, prawie natychmiast poprawiło poziomy cholesterolu. Poziom LDL, tzw. „złego” cholesterolu we krwi, był znacząco niższy zaledwie dziewięć godzin po spożyciu orzechów, i to nie o nieznaczący spadek, lecz o prawie 20 punktów w ciągu jednego dnia.
Nawet leki nie działają tak szybko, statynom zajmuje cztery dni, aby uzyskać znaczący wpływ. Ale to nawet nie jest ta szalona część badania. Badacze zmierzyli ich poziom cholesterolu pięć dni później, a następnie 30 dni po spożyciu. Należy pamiętać, że nie jedli orzechów brazylijskich cały czas. Zjedli tylko tą jedną porcję orzechów brazylijskich miesiąc wcześniej, a ich poziom cholesterolu był nadal niższy 30 dni później. Obniżył się i utrzymał po zjedzeniu zaledwie czterech orzechów!
I nie, badanie nie było finansowane przez przemysł orzechów brazylijskich.
Co ciekawe, cztery orzechy rzeczywiście wydawały się działać szybciej niż 8 orzechów w celach obniżenia złego cholesterolu oraz zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu. Wyniki te sugerują, że jedzenie tylko czterech orzechów może być wystarczające, aby poprawić poziomy LDL-C i HDL-C przez okres do 30 dni, a może nawet i dłużej, gdyż badacze nie testowali uczestników po okresie 30 dni.
Zazwyczaj, gdy opublikowane badanie w literaturze medycznej wykazuje wyniki zbyt wspaniałe by były prawdą, należy zaczekać, aby zobaczyć wyniki badań replikujących to badanie przed zmianą twojej praktyki klinicznej, i zanim zaczniesz to polecać swoim pacjentom, szczególnie, gdy badanie odbywa się na zaledwie 10 osobach, a zwłaszcza, gdy wyniki są dosłownie zbyt niesamowite, by w nie uwierzyć. Ale gdy interwencja jest tania, łatwa, nieszkodliwa i zdrowa – jedzenie czterech orzechów brazylijskich miesięcznie – to w mojej opinii, ciężar dowodu jest jakby odwrócony. Myślę, że rozsądną domyślną postawą byłoby, aby to robić dopóki nie zostanie udowodnione inaczej, więc teraz co miesiąc jem cztery orzechy brazylijskie.
„Podsumowując, … pojedyncza porcja jest wystarczająca, … bez wywoływania toksyczności wątroby i nerek” [czytamy w badaniu – przyp. red.]. Tu badacze odwołują się do wysokiej zawartość selenu w orzechach brazylijskich, tak wysokiej, że cztery orzechy spożywane dziennie mogą faktycznie podnieść nasz poziom spożycia do dopuszczalnego dziennego limitu selenu, ale tym nie musimy się martwić, jeśli spożywamy tylko cztery miesięcznie.
Autor: Dr Michael Greger
Źródła:
http://nutritionfacts.org/
https://www.youtube.com/watch?v=yMy_R6tlAGA
http://www.researchgate.net/publication/248385213_A_single_consumption_of_high_amounts_of_the_Brazil_nuts_improves_lipid_profile_of_healthy_volunteers
http://experts.umn.edu/pubDetail.asp?t=pm&id=33673496&