Olej kokosowy jest jednym z najbardziej pożywnych przedstawicieli tzw. „super-jedzenia” (ang. superfood). Posiada szereg niesamowitych właściwości zdrowotnych i jest czymś, co zalecam prawie każdemu, z kim rozmawiam. Zawsze pada pytanie: „co mogę jeść, aby być zdrowszym?” Odpowiedź jest prosta: organiczny olej kokosowy. Jest po prostu niesamowity i jest czymś, co każdy powinien uwzględnić w swojej diecie.
Konkretnie powinno się szukać „organicznego, nierafinowanego, zimnotłoczonego oleju kokosowego”. Jest to produkt, pochodzący bezpośrednio z organicznych kokosów, poddany minimalnej obróbce (procesom termicznym) lub modyfikacji. Jest to forma najbliższa „nieprzetworzonej” postaci, jaką można uzyskać.
Im bardziej żywność jest przetworzona, tym mniej dostarcza wartości odżywczych.
Taki olej jest dostępny w większości sklepów z ekologiczną żywnością lub można go zamówić przez internet.
Jest kilka sposobów na to, aby jeść olej kokosowy. Niektórzy wykorzystują olej w gotowaniu. Ja polecam spożywanie w formie nie podgrzanej, ani nie gotowanej. Powodem tego jest fakt, że wysoka temperatura może zmienić właściwości oleju (przetwarzając go jeszcze bardziej) i w ten sposób wpłynąć na ogólną wartość odżywczą.
Korzyści zdrowotne
Regularne spożywanie oleju kokosowego przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Jeśli poszukamy informacji na temat korzyści zdrowotnych oleju kokosowego, odkryjemy jak bardzo niezwykłe jest to pożywienie. Korzyści to m.in. zdrowsza skóra i włosy, niższy poziom cholesterolu, utrata wagi, wzmocniony układ odpornościowy, prawidłowe trawienie i metabolizm. Wykazano, że pomaga w przypadku problemów z nerkami, chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy, HIV i innych wirusów, nowotworów oraz wzmacnia kości. Powód, dla którego jest tak skuteczny i zdrowy to wysokie poziomy kwasu laurynowego, kwasu kaprynowego oraz kwasu kaprylowego. Obecność tych kwasów przyczynia się do właściwości antyoksydacyjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych oraz ogólnych właściwości odżywiających ciało.
Jak stosować
Jest kilka sposobów, aby wykorzystać olej kokosowy. Niektórzy stosują go podczas gotowania. Olej kokosowy jest dość unikatowy w ten sposób, że ma wysoką temperaturę topnienia. Oznacza to, że pozostaje w formie stałej przy temperaturze pokojowej. Natomiast topi się przy około 25 stopniach Celsjusza. Zwróćmy uwagę, że w momencie zakupu jest w formie stałej. Natomiast nie potrzebuje dużo ciepła, aby się stopić.
Jeśli stosujemy olej kokosowy miejscowo (na skórę lub włosy), można doprowadzić go do płynnej postaci poprzez zanurzenie słoika w ciepłej wodzie. Po chwili olej w słoiku roztopi się. Możemy również wyjąć małą ilość, włożyć do małej miski i minimalnie podgrzać na palniku. Nie należy natomiast wkładać go do mikrofalówki, gdyż wpłynie to na właściwości lecznicze oleju. Następnie nałóżmy olej na dłoń i zaaplikujmy na włosy, twarz lub skórę. Zaobserwujemy zdrowszą skórę i włosy, jeśli będziemy robić to regularnie. Dla gotowania, spróbujmy stosować olej kokosowy zamiast oleju roślinnego lub masła.
Dla maksymalnych korzyści zdrowotnych, sugeruję spożywanie w postaci nie podgrzanej i nie gotowanej. Po prostu otwórz słoik i skosztuj łyżką. Roztopi się w ustach. Jeśli natomiast nie smakuje lub nie możesz przełknąć, spróbuj go jeść popijając organicznym sokiem pomarańczowym, po tym jak roztopi się w ustach.
Wypróbuj olej kokosowy; jest jednym z najzdrowszych i najbardziej odżywczych produktów, jakie można zjeść. Stosuję go od lat, na pewno i twoje ciało na tym skorzysta.
Autor: Chris Sumbs
Źródła:
http://www.organicfacts.net/organic-oils/organic-coconut-oil/health-benefits-of-coconut-oil.html
http://www.organicauthority.com/
http://www.huffingtonpost.ca/2013/03/04/coconut-oil-benefits_n_2805109.html
http://www.naturalnews.com/040903_coconut_oil_healthy_fats_oils.html