bialy cukierW 1776 r. – w czasie rewolucji amerykańskiej – Amerykanie spożywali około 2 kg cukru na osobę rocznie. W 1850 r. liczba ta wzrosła do 9 kg a w 1994 r. do 55 kg. Obecnie ta wielkość jest bliższa 72 kg. Połowa to fruktoza, stanowiąca około 10% naszej diety. Nie wynika to z jedzenia jabłek, ale raczej z faktu, że spożywają oni równowartość pół litra napojów gazowanych dziennie; około 185 litrów rocznie.

Nawet naukowcy, którym płacą firmy takie jak Dr. Pepper Snapple Group oraz The Coca-Cola Company, przyznają, że cukier to puste kalorie, które nie zawierają niezbędnych mikroelementów, a zatem, jeśli chcemy zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, oczywistym wydaje się rozpoczęcie tego procesu od zmniejszenia spożycia cukru.

Fruktoza namierza wątrobę jak laser i – podobnie do alkoholu – może zwiększyć poziom tłuszczu w wątrobie, zwiększając ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, która jest jednym z najbardziej niezwykłych odkryć medycznych w ciągu ostatnich 30 lat (pojawienie się stanów zapalnych stłuszczeniowej wątroby jako problem zdrowia publicznego na całym świecie).

To raczej nie jest informacja, którą przemysł cukrowniczy i producenci napojów chcieliby usłyszeć.

W odpowiedzi, dyrektor generalny World Sugar Research Organization [organizacja badawcza fundowana przez firmy i organizacje przemysłu cukrowniczego – przyp. red.], odpowiedział: „Nadmierne spożywanie czegokolwiek jest szkodliwe, w tym wody i powietrza”. Dokładnie tak, nadmierną konsumpcję cukru porównał do zbyt intensywnego oddychania.

Jak podkreślił jeden z autorów, przypuszczam, że to naturalne dla rozległego i potężnego przemysłu cukrowniczego, aby starać się bronić swoich interesów, ponieważ cukier stanowi największy odsetek naszego codziennego spożycia kalorii.

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne próbuje to zmienić. W ramach swoich nowych wytycznych dotyczących cukru, większość amerykańskich kobiet powinna dziennie spożywać nie więcej niż 100 kalorii z cukru dodanego, a większość Amerykanów powinna jeść i pić nie więcej niż 150 kalorii z cukru dodanego. To oznacza, że pijąc jedną puszkę napoju możemy przekroczyć tę granicę na dany dzień. Nowy projekt wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia sugeruje, że nasze zdrowie może skorzystać z ograniczenia kalorii cukru dodanego do poniżej 5%. To około 6 łyżek cukru. Nie wiem, dlaczego nie polecają po prostu zera jako optymalnego poziomu, ale można zrozumieć, jak mimo to radykalna jest ich propozycja biorąc pod uwagę fakt, jak dużo cukru obecnie spożywamy [przedstawione na poniższym wykresie: przeciętne spożycie dla mężczyzn i kobiet w USA. – przyp. red.].spozycie cukru w usa

Autor: dr Michael Greger

Źródła:
http://nutritionfacts.org/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24622183
http://www.nature.com/nature/journal/v482/n7383/full/482027a.html%3FWT.ec_id=NATURE-20120202?message-global=remove&WT.ec_id=NATURE-20120202
http://www.nature.com/nature/journal/v483/n7388/full/483158d.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23493538
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23053554
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19704096
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11988062
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24652726
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24652725