Czy wiesz, że zmieniając swój sposób odżywiania, możesz między innymi obniżyć poziom cholesterolu o 30-40%, zredukować nadciśnienie a nawet wyleczyć się z cukrzycy ? To wszystko możesz osiągnąć bez środków farmakologicznych i negatywnych efektów ubocznych, w ciągu zaledwie kilkunastu tygodni.

Tak optymistycznie brzmiące hasła propaguje od pewnego czasu medycyna stylu życia (ang. Lifestyle medicine). Jest to nowa dziedzina medycyny, którą wielu okrzyknęło już medycyną XXI wieku. Zaznaczmy, że jej rozwój oparty jest na faktach naukowych.

W obliczu sytuacji niesamowitego rozwoju medycyny współczesnej – bogactwa farmakologii, badań diagnostycznych, skomplikowanych zabiegów chirurgicznych itp., wiele osób nadal stoi przed problemem znalezienia sposobu leczenia przyczyn chorób, a nie tylko objawów. Z tego powodu, wielu lekarzy zaczęło zwracać się w stronę naturalnych metod leczenia, medycyny holistycznej oraz przede wszystkim, dietetyki. W wyniku wielu badań epidemiologicznych, jak również klinicznych badań eksperymentalnych, powiązano styl życia z mechanizmami leżącymi u podstaw wielu chorób.

Mówiąc o medycynie stylu życia (której elementem jest medycyna żywienia) lekarze podkreślają trzy podstawowe aspekty, jakie obejmuje:

  • odpowiednia dieta
  • aktywność fizyczna
  • umiejętność radzenia sobie ze stresem

Efekty – jakie przynosi medycyna żywienia – są zadziwiające, szczególnie dla osób w każdym przypadku przekonanych o przewadze farmakologii i leczenia inwazyjnego, nad metodami naturalnymi i odpowiednią dietą. Medycyna żywienia działa nie tylko prewencyjnie – zapobiegając wielu dolegliwościom – ale też potrafi zatrzymać, a nawet odwrócić niektóre procesy chorobowe, do niedawna jeszcze uznawane za nieuleczalne. Dowiedziono, że odpowiednia dieta reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, łagodzi dolegliwości reumatologiczne, cofa zmiany miażdżycowe oraz zmniejsza oporność na insulinę (która jest odpowiedzialna za występowanie cukrzycy).

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że nawet 90% czynników choroby niedokrwiennej serca, to czynniki związane ze stylem życia. Podobnie rzecz ma się z cukrzycą oraz nadciśnieniem. Lekarze przyznają jednak, że wystarczającej wiedzy na temat prawidłowego odżywiania – która jest tak podstawowym elementem zdrowego stylu życia – nie otrzymują w trakcie studiów medycznych. Zbyt duży nacisk kładziony jest na kwestię samej choroby oraz leczenia jej objawów.

Przełom w rozwoju medycyny stylu życia nastąpił w latach 90-tych, kiedy to dr Ornish z Uniwersytetu Harvarda wykazał w badaniu klinicznym, że dieta roślinna połączona z aktywnością fizyczną oraz umiejętnością radzenia sobie ze stresem, cofa zmiany miażdżycowe. Obecnie – od roku 2010 – program dr Ornish’a jest objęty aprobatą Amerykańskiego Ministerstwa Zdrowia.

Źródła:

http://www.esculap.pl/my_pielegniarki/profilaktyka/medycyna_zywienia/id,cb9322c840a208fb5f9d263d1b2b1b96,from,wskazowki_zywieniowe/

http://www.carolina.pl/pacjent/566-centrum_medycyny_zywienia.html

http://www.youtube.com/watch?v=kjpwrXgBxGo&list=UUItsZXyzJXe6DX3hqD8EUsQ&index=6&feature=plcp

1 KOMENTARZ

Comments are closed.