Mango, jeden z najbardziej popularnych świeżych owoców na świecie, jest czymś więcej niż tylko smacznym, orzeźwiającym smakołykiem natury. Jak udowodniono obszernymi badaniami naukowymi, mango jest również silnym jedzeniem leczniczym, gdyż zawiera składniki, które pomagają oczyszczać skórę, wspierać zdrowie oczu, chronić przed cukrzycą, a nawet zapobiegać rozwojowi i rozprzestrzenianiu się nowotworów.
Badania niedawno zaprezentowane na spotkaniu Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB – Federation of American Societies for Experimental Biology) ujawniły, że jedzenie mango każdego dnia może pomóc złagodzić a nawet obniżyć poziom cukru we krwi, pomimo ich naturalnych zasobów cukru. To świetna wiadomość dla osób z cukrzycą typu II, dla których regularne spożywanie mango jako częścią diety niskocukrowej, mogąc pozytywnie wpływać na zdrowie.
Badacze testowali efekty spożycia mango na grupie otyłych zwierząt, z czego niektóre zwierzęta dostały 10 gram liofilizowanego mango każdego dnia przez okres 12 tygodni. Po trzech miesiącach poziom cukru we krwi tych zwierząt został porównany z poziomem cukru we krwi zwierząt, które nie konsumowały mango.
Na podstawie danych, spożywanie mango wykazało działanie znacząco obniżające poziom cukru we krwi.
„Mimo iż mechanizm – dzięki któremu mango wywołuje takie działanie – wymaga dodatkowych badań wiem, że mango zawiera kompleksową mieszankę związków polifenolowych” – mówi dr Edralin Lucas, autor badania.
Podobne badania z Australii z 2006 r. wykazały, że jedzenie mango może obniżyć stany zapalne i wynikający z nich wysoki poziom cholesterolu oraz może zapobiegać rozwojowi różnych chorób zaliczających się do grupy chorób zespołu metabolicznego.
„Jeszcze nie wiemy jak to wszystko się rozegra, ale znamy niektóre poszczególne związki [w mango], które aktywują, ale mogą również hamować receptory” – przytacza doktor Uniwersytetu w Queensland (University of Queensland) odnośnie wpływu konsumpcji mango na procesy komórkowe i dodaje: „to może mieć pozytywny wpływ na zdrowie osób cierpiących na cukrzycę lub na wysoki poziom cholesterolu”. W gruncie rzeczy, mango działa lepiej niż leki na cholesterol w równoważeniu i optymalizacji w naturalny sposób funkcji komórek w całym ciele.
Z kolei w 2011 r. badacze z Uniwersytetu Stanu Oklahoma (Oklahoma State University) odkryli, że jedzenie mango pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy u testowanych myszy. To badanie wykryło również, że mango pomaga unormować poziom lipidów w całym ciele, co w konsekwencji może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.
Jedzenie mango może pomóc również w zapobieganiu nowotworom.
Jest jednak więcej korzyści zdrowotnych mango. Naukowcy zidentyfikowali w królestwie roślin ponad 4000 różnych polifenoli o właściwościach przeciwutleniających, i wiele z tych polifenoli jest obecnych w mango. Korzyścią tych polifenoli jest ich działanie polegające na „wyszukiwaniu” szkodliwych wolnych rodników i ochronie komórek przed uszkodzeniami, które uważa się, że ułatwiają a nawet sprzyjają rozwojowi nowotworów.
„Jeśli spojrzałbyś na [mango] z punktu widzenia fizjologicznego i odżywczego, biorąc wszystko pod uwagę, to byłby on wysoko klasyfikowanym „super jedzeniem” (ang. „superfood”)” – mówi dr Susanne Talcott, która wraz z mężem odkryła w 2010 roku, że związki w mango „namierzają” komórki raka okrężnicy i piersi.
„Odkryliśmy, że nie wszystkie linie komórkowe są równie wrażliwe na substancje przeciwrakowe. Ale linie raka piersi i okrężnicy doświadczyły apoptozy, lub mówiąc inaczej, zaprogramowanej śmierci komórki. Dodatkowo, testując zarówno zdrowe komórki okrężnicy i komórki raka okrężnicy odkryliśmy, że polifenole z mango nie uszkadzają zdrowych komórek”.
Inaczej mówiąc, związki zawarte w mango skutecznie namierzają i eliminują szkodliwe komórki nowotworowe, jednocześnie nie naruszając zdrowych komórek – jest to fenomen unikatowy w naturze i nieobecny w dziedzinie medycyny opartej na farmaceutykach.
Na przykład chemioterapia i radioterapia, które należą do najpopularniejszych metod leczenia medycyny konwencjonalnej, uszkadzają zdrowe komórki razem z komórkami nowotworowymi.
Autor: Jonathan Benson
Źródła:
http://www.naturalnews.com/040415_mangoes_diabetes_prevention_healthy_foods.html
http://www.emaxhealth.com/1275/why-you-need-more-mango
http://www.diabetes.co.uk/news/2006/Nov/mango-good-for-diabetes-and-pre-diabetes.html
http://agnews.tamu.edu/showstory.php?id=1686