Orzechom często przypisuje się złą reputację przez wysoką zawartość tłuszczu i kalorii. Jednak, jeśli unikasz orzechów włoskich, ponieważ myślisz, że mogą one utrudniać twoją „dietę”, masz złe podejście. Nie wszystkie kalorie są sobie równe, a korzyści zdrowotne orzechów powodują, że zasługują one na miejsce przy stole.
Najlepiej spożywane na surowo [bez obróbki termicznej – przyp. red.] lub w całości, orzechy włoskie są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów. Te tłuszcze omega-3, a zwłaszcza alfa-linolenowe, oferują korzyści dla mózgu potwierdzone w licznych badaniach. W połączeniu z ich potencjałem w zapobieganiu nowotworom i ochroną serca, orzechy włoskie to bogate źródło odżywcze.
W jednym badaniu stwierdzono:
„WYNIKI: Wyniki wykazały, że ekstrakt z orzecha włoskiego, kwas alfa-linolenowy i kwas dokozaheksaenowy zapewniają znaczącą ochronę przed śmiercią komórek i rozregulowaniem gospodarki wapniowej ; efekty były zależne od stężenia przed leczeniem oraz stresorów. Kwas linolowy i kwas eikozapentaenowy nie były równie skuteczne w ochronie komórek hipokampa. „
Jednak korzyści nie kończą się na tym.
Korzyści przeciwnowotworowe
Jedno z badań wykazało, że orzechy włoskie mają potencjalnie silne właściwości profilaktyczne w przypadku raka piersi. Naukowcy wykorzystali myszy specjalnie „stworzone” jako należące do grupy podwyższonego ryzyka raka piersi i karmili jedną grupę dzienną dawką orzechów, podczas gdy druga nie otrzymywała orzechów włoskich. W porównaniu z tymi, które nie dostały orzechów, myszy karmione orzechami włoskimi miały znacznie mniejsze ryzyko nowotworów piersi, a gdy guzy były obecne, były one znacznie mniejsze niż w grupie kontrolnej.
Jak wiele orzechów włoskich było potrzebnych, aby korzystać z tych niezwykłych korzyści? Równowartość 56 gramów dla ludzi.
„Jest jasne, że orzechy włoskie przyczyniają się do zdrowej diety, która może zredukować raka piersi”, powiedział główny badacz, Elaine Hardman.
Korzyści dla mózgu
Nie jest przypadkiem, że orzechy włoskie przypominają maleńkie mózgi, gdy oferują tak wiele korzyści dla umysłu. W niektórych badaniach powiązano je z obniżonym ryzykiem chorób zwyrodnieniowych, takich jak Alzheimer i otępienie. Jedno z badań wykazało, że szczury karmione orzechami przez okres 28 dni, poprawiły pamięć i zdolność uczenia się, w porównaniu z innymi szczurami.
Korzyści dla układu sercowo-naczyniowego
Również ze względu na zdrowe tłuszcze, orzechy włoskie mogą chronić przed problemami z sercem. Badanie z Journal of Nutrition wskazuje, że orzechy włoskie są w stanie obniżyć poziom cholesterolu LDL oraz ciśnienie krwi.
Orzechy włoskie są m.in. bogate w białko, witaminy z grupy B, wapń i żelazo. Najwyższe stężenie tych składników można znaleźć w lekko gorzkiej skórze otaczającej orzech.
Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści, najwyższy czas, aby dołączyć orzechy włoskie do naszego menu.
Autor: Elizabeth Renter
Źródła:
http://naturalsociety.com/walnuts-brain-heart-anti-cancer-benefits
http://naturalsociety.com/health-benefits-of-walnuts/
https://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/alphalinolenic-acid
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23321679
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500939
http://www.aacr.org/home/public–media/aacr-press-releases.aspx?d=1321
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22048906
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500935