Sama myśl o utracie zmysłów jest przerażająca, ale jeden na trzech Amerykanów umiera z powodu choroby Alzheimera lub innej formy demencji. Niezależnie jak bardzo przerażająca jest ta myśl, szanse, że zachorujesz na taką formę choroby nie są niestety małe i z tego względu priorytetem powinny być działania zapobiegawcze. Ostatnie badanie Instytutu Badań Biologicznych Salk (ang. Salk Institute for Biological Studies) wskazuje, że działania zapobiegawcze mogą być tak proste, jak spożywanie diety składającej się z naturalnej żywności – bogatej w owoce (np. truskawki) oraz warzywa zawierające substancję zwaną fisetin.
Fisetin jest flawonolem obecnym w truskawkach, mango, ogórkach oraz innych warzywach i owocach. Naukowcy z Instytutu Salk odkryli, że ten prosty związek może faktycznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera u myszy i co więcej, może być skuteczny również w przypadku ludzi.
„Wykazaliśmy już, że u normalnych zwierząt [nie mających predyspozycji do choroby Alzheimera – przyp. Red.], fisetin może poprawić pamięć” – mówi Pamela Maher, starszy naukowiec w Laboratorium Neurobiologii Komórkowej Salk. „To, co wykazaliśmy tutaj to to, że może on również mieć wpływ na zwierzęta podatne na chorobę Alzheimera”.
Maher i jej zespół udokumentowali, że fisetin wykazuje właściwości zarówno przeciwzapalne, jak i antyoksydacyjne w mózgu. Jest również w stanie „włączyć” szlak komórkowy związany z funkcją pamięci.
Zespół badał myszy ze zmutowanymi genami czyniącymi je podatnymi na chorobę Alzheimera. W momencie, gdy myszy osiągnęły wiek trzech miesięcy, naukowcy wprowadzili dla nich dietę wzbogaconą o fisetin. Prowadząc następnie testy pamięci i labiryntu, analizowali grupę spożywającą fisetin w porównaniu z grupą kontrolą.
Myszy, które nie otrzymywały fisetinu, zaczęły mieć problemy w labiryntach w momencie osiągnięcia wieku dziewięciu miesięcy, natomiast grupa myszy spożywająca dietę wzbogaconą o fisetin osiągała wyniki takie same, jak normalne myszy (które nie mają predyspozycji do choroby Alzheimera), zarówno w wieku dziewięciu, jak i dwunastu miesięcy.
„Nawet w miarę, jak choroba postępowała, fisetin był w stanie dalej zapobiegać objawom”, powiedziała Maher.
Szczególnie interesujący jest fakt, że korzyści zaobserwowano niezależnie od narostu blaszek amyloidu w mózgu. Blaszki amyloidowe są zmianami strukturalnymi w mózgu powiązanymi z Alzheimerem. Wiele badań oraz leków na Alzheimera koncentruje się wyłącznie na tych właśnie blaszkach. Związek między olejem kokosowym i chorobą Alzheimera jest również niesamowicie silny, z czego wykazano, że olej kokosowy może być niesamowitym lekiem w przypadku pogarszającego się stanu mózgu.
„Fisetin nie wpłynął na blaszki”, mówi Maher. „Wydaje się, że działa na innych szlakach, których do tej pory nie zbadano dogłębnie jako celów terapeutycznych”.
Innymi słowy, badanie pozwoliło spojrzeć poza „tunelową wizję”, która w dużej mierze zdominowała badania nad chorobą Alzheimera.
Chociaż Maher mówi, że następnym krokiem jest zastosowanie ich wyników w leczeniu choroby Alzheimera, badanie jest również dobrą bazą wyjściową dla osób, którym zależy na profilaktyce Alzheimera.
„Model, który został zastosowany był modelem zapobiegawczym”, wyjaśnia Maher. „Zaczęliśmy podawać leki myszom, zanim miały jakiekolwiek zaniki pamięci. Oczywiście pacjenci nie chodzą do lekarza, zanim nie doświadczą problemów z pamięcią”.
Źródła:
http://naturalsociety.com/study-identifies-natural-flavanol-alzheimers-protection
http://www.alz.org/alzheimers_disease_facts_and_figures.asp
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acel.12185/abstract;jsessionid=FF43BA3CE41BB2D4640D0240A1CDE407.f03t03
http://www.alzdiscovery.org/cognitive-vitality/report/fisetin
http://www.alzdiscovery.org/cognitive-vitality/report/fisetin
http://www.forbes.com/sites/melaniehaiken/2014/03/31/new-plant-compound-may-prevent-alzheimers-and-memory-loss/
http://naturalsociety.com/coconut-oil-and-alzheimers-reversing/