Warto czasem podarować sobie skoncentrowaną porcję witamin, mikroelementów oraz składników o działaniu bakteriobójczym, które pomogą nam w podniesieniu odporności.
Zazwyczaj szczególnie w okresie jesienno-zimowym dopadają nas okresy osłabienia i zwiększonej podatności na infekcje. Jednak przez cały rok jesteśmy narażeni na stres, zmęczenie i różne czynniki, które osłabiają nasz system immunologiczny.
Aby dostarczyć odpowiednich składników, nie musimy od razu biec do apteki po gotowe suplementy. Świeżo przygotowany „koncentrat” składników odżywczych możemy zrobić sami.
Mieszamy :
- 1 ząbek czosnku (ząbek rozgniatamy i czekamy około 10 minut, aby uaktywniły się wszystkie składniki aktywne)
- 2-3 łyżki miodu manuka
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 ml soku z cytryny
Nie dodajemy wody. Podane proporcje przewidziane są mniej więcej na jedną dawkę.
Zaleca się, aby wszystkie wymienione składniki były organiczne a więc, pochodzące z upraw ekologicznych – mamy wtedy zdecydowanie większe szanse na to, że pozbawione są zanieczyszczeń chemicznych, a jednocześnie wykazują większą koncentrację składników odżywczych.
Mieszankę taką pijemy, aby podnieść odporność organizmu, uniknąć przeziębienia oraz grypy. W czasie infekcji możemy pić 3-4 razy dziennie, aż objawy ustąpią.
Pamiętajmy, że najlepszym rozwiązaniem zawsze jest przygotowanie i spożycie świeżo przyrządzonej mikstury. Jeśli jednak chcemy część przygotować na przykład na resztę dnia, najlepiej przechowywać ją w szklanym naczyniu w lodówce, nie dłużej jednak niż 48 godzin – bez czosnku. Czosnek zawsze dodajemy świeży. Tak przechowywana mikstura zachowa najwięcej wartości odżywczych.
Źródła:
– http://www.stepintomygreenworld.com