przeziebienie-cytryna-manuka-faktydlazdrowia-pl-altWarto czasem podarować sobie skoncentrowaną porcję witamin, mikroelementów oraz składników o działaniu bakteriobójczym, które pomogą nam w podniesieniu odporności.

Zazwyczaj szczególnie w okresie jesienno-zimowym dopadają nas okresy osłabienia i zwiększonej podatności na infekcje. Jednak przez cały rok jesteśmy narażeni na stres, zmęczenie i różne czynniki, które osłabiają nasz system immunologiczny.

Aby dostarczyć odpowiednich składników, nie musimy od razu biec do apteki po gotowe suplementy. Świeżo przygotowany „koncentrat” składników odżywczych możemy zrobić sami.

Mieszamy :

  • 1 ząbek czosnku (ząbek rozgniatamy i czekamy około 10 minut, aby uaktywniły się wszystkie składniki aktywne)
  • 2-3 łyżki miodu manuka
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml soku z cytryny

Nie dodajemy wody. Podane proporcje przewidziane są mniej więcej na jedną dawkę.

Zaleca się, aby wszystkie wymienione składniki były organiczne a więc, pochodzące z upraw ekologicznych – mamy wtedy zdecydowanie większe szanse na to, że pozbawione są zanieczyszczeń chemicznych, a jednocześnie wykazują większą koncentrację składników odżywczych.

Mieszankę taką pijemy, aby podnieść odporność organizmu, uniknąć przeziębienia oraz grypy. W czasie infekcji możemy pić 3-4 razy dziennie, aż objawy ustąpią.

Pamiętajmy, że najlepszym rozwiązaniem zawsze jest przygotowanie i spożycie świeżo przyrządzonej mikstury. Jeśli jednak chcemy część przygotować na przykład na resztę dnia, najlepiej przechowywać ją w szklanym naczyniu w lodówce, nie dłużej jednak niż 48 godzin – bez czosnku. Czosnek zawsze dodajemy świeży. Tak przechowywana mikstura zachowa najwięcej wartości odżywczych.

 

Źródła:

http://www.stepintomygreenworld.com