W 2009 roku rak trzustki pokonał Patrick’a Swayze. Przed nim był Luciano Pavarotti [w 2014 roku odeszła od nas aktorka, Anna Przybylska, która również przegrała walkę z rakiem trzustki – przyp. red.]. Rak trzustki jest jednym z najgroźniejszych nowotworów, mniej niż 5% jego ofiar przeżyje 5 lat. Na szczęście jest stosunkowo rzadką chorobą, atakuje rocznie „tylko” 30 lub 40 … tysięcy Amerykanów. Ale jak możemy badać coś, co jest tak rzadkie? Odwołujemy się do największego badania, jakie kiedykolwiek wykonano.
W ramach badania NIH-AARP obecnie obserwowanych jest pół miliona amerykańskich mężczyzn i kobiet w wieku od 50 do 71 lat. Jest największym badaniem tego typu, jakie kiedykolwiek przeprowadzono. Czego możemy się z niego nauczyć na temat raka trzustki?
Dobrze wiemy, że rak trzustki jest chorobą związaną ze stylem życia, powiązanym z paleniem tytoniu i spożyciem tłuszczu, ale jakiego rodzaju tłuszczu? I tu właśnie odwołujemy się do badania NIH-AARP [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2724851/].
Jak sądzisz, co odkryto? Czy rak trzustki jest powiązany z tłuszczem wołowym? Boczek? Kurczak? Ryby? Mleko, jajka? Żadne z powyższych? Może wszystkie z powyższych?
Odpowiedź – według największego tego typu badania w historii – brzmi: wszystkie z powyższych. Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego w diecie był powiązany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka trzustki. Co z tłuszczem pochodzenia roślinnego?
Czy typowy olej roślinny jest związany z rakiem trzustki? Tłuszcz roślinny w dużym stopniu obecny w orzechach? Tłuszcze nasycone w czekoladzie i mleku kokosowym? Wszystkie z powyższych? Żadne z powyższych?
Spójrzmy na resztę wniosku. „Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego w diecie był powiązany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka trzustki”. … I to jest koniec wniosku badaczy.
Rak trzustki jest istotnie powiązany z czerwonym mięsem … istotnie powiązany z nabiałem … a gdy dodamy do tego inne mięsa, ryby i jajka, to sprawia, że powiązanie z rakiem jest jeszcze silniejsze:
Ale brak takiego powiązania z tłuszczami roślinnymi:
Wniosek: dowody roli tłuszczów zwierzęcych w rozwoju raka trzustki, ale brak powiązania z jakimkolwiek rodzajem tłuszczu ze źródeł roślinnych.
A jeśli jedlibyśmy tylko pokarmy pochodzenia zwierzęcego o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak mleko odtłuszczone? W nowszym badaniu [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19850469] wykazano jeszcze silniejszy związek między rakiem trzustki a białkiem zwierzęcym, a więc jeszcze ściślejsza korelacja niż z tłuszczem zwierzęcym. Natomiast białko roślinne wydawało się mieć działanie ochronne. Nawet cukry pochodzenia zwierzęcego powiązano z rakiem trzustki. Laktoza jest jedynym rodzajem cukru pochodzenia zwierzęcego. Tak więc, tłuszcz zwierzęcy, białko zwierzęce, węglowodany pochodzenia zwierzęcego – wszystkie niezależnie powiązano z ryzykiem raka trzustki.
Autor: dr Michael Greger
Źródła:
http://nutritionfacts.org/
https://www.youtube.com/watch?v=-dhn67FYqtw
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17220612
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18328435
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19561318
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19850469
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19277880