Walnuts with leavesChoroby serca i nowotwory, we wszystkich swych wielorakich postaciach, odpowiadają za prawie trzy czwarte wszystkich zgonów mężczyzn, kobiet i dzieci w Stanach Zjednoczonych. Jednakże tysiące rzetelnych instytucji badawczych wykazały, że większości chorób przewlekłych można zapobiec poprzez dokonanie prostych zmian w stylu życia, włącznie z dietą, paleniem tytoniu, aktywnością fizyczną i narażaniem się na toksyczne działanie odpadów domowych oraz środków zanieczyszczających środowisko już od wczesnych lat dorosłości.

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego takie jak resweratrol, kurkumina, zielona herbata czy warzywa liściaste wykazują specyficzne właściwości pomagające zwalczać choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory, jak również skutecznie im zapobiegać, zatem powinny być uwzględniane jako część codziennego planu dietetycznego oraz suplementacji żywieniowej.

Zespół badawczy działający w Hiszpanii opublikował wyniki swoich badań w czasopiśmie BMC Medicine, z których wynika, że ci, którzy jedzą orzechy częściej niż trzy razy w tygodniu wykazywali mniejsze ryzyko zgonu z powodu nowotworu lub choroby sercowo-naczyniowej niż osoby niejedzące orzechów. W celu przeprowadzenia badania naukowcy obserwowali wpływ diety śródziemnomorskiej z dodatkiem orzechów i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych, porównując uczestników badania z grupą kontrolną stosującą dietę niskotłuszczową.

Surowe orzechy, a zwłaszcza orzechy włoskie, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i stężenie lipidów we krwi, co skutecznie zapobiega chorobom przewlekłym.

Naukowcy przeanalizowali przypadki ponad 7000 osób w wieku od 55 do 90 lat i rozróżnili wśród nich dwie grupy, pierwszą w oparciu o przestrzeganie diety w stylu śródziemnomorskim, która obejmowała orzechy, a zwłaszcza orzechy włoskie, oraz drugą złożoną z tych stosujących dietę niskotłuszczową. Zespół odkrył, że ludzie którzy jedzą więcej niż trzy porcje orzechów tygodniowo (przy 1 porcji wynoszącej około 28 gramów) wykazywali o 55 procent niższe ryzyko zgonu spowodowanego chorobami sercowo-naczyniowymi i o 40 procent mniejsze ryzyko zgonu z powodu choroby nowotworowej.

Główny autora badania, dr Jordi Salas-Salvad skomentował to następująco : „Nie jest do końca jasne w jaki sposób orzechy są w stanie zapobiegać przedwczesnej umieralności, nie wiemy również dlaczego orzech włoski miałby być lepszym wyborem niż inne rodzaje orzechów. Orzechy włoskie charakteryzują się wysoką zawartością kwasu alfa-linolenowego i fitochemikaliów [substancji czynnych produkowanych przez rośliny] …, oraz są bogate w błonnik i składniki mineralne, m.in. wapń, magnez i potas, co może mieć istotny wpływ na ich pozytywne właściwości”.  Uprzednie badania wykazały, że to właśnie orzechy włoskie stanowią szczególnie korzystną część zdrowej diety oraz są najlepszym źródłem przeciwutleniaczy, zawierając ich dwukrotnie więcej niż inne gatunki orzecha.

Badacze również zauważają, że ludzi którzy jedli orzechy cechował niższy wskaźnik masy ciała i węższa talia. Ponadto, grupa ta okazała się bardziej aktywna fizycznie i mniej podatna na nałóg palenia. Autorzy podsumowali badanie słowami: „Kwestie dotyczące poszczególnych składników, ich ilości, czasu oddziaływania i rodzaju orzechów do codziennego spożywania wymagają dalszych wyjaśnień. Tymczasem, powinniśmy być może skupić się na pytaniu, jak lepiej promować spożycie orzechów wśród populacji i włączyć je na stałe do codziennego jadłospisu”. Eksperci ds. żywienia zalecają zastąpienie jednej codziennej porcji owoców i warzyw jedną porcją surowych orzechów aby znacząco obniżyć ryzyko śmierci z powodu chorób serca i raka.

Autor:  John Phillip

Źródło:

http://www.naturalnews.com/041249_walnuts_heart_disease_reduced_risk.html
http://www.biomedcentral.com/imedia/1183055818101545_article.pdf?random=701904
http://www.medicalnewstoday.com/articles/263331.php
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130715202458.htm