Coconuts and organic coconut oilNaukowcy z irlandzkiego Athlone Institute of Technology (AIT) odkryli, że olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii odpowiedzialnych za ubytki i infekcje jamy ustnej, nie powodując żadnych negatywnych skutków ubocznych.

Na potrzeby badania zespół naukowców ze wspomnianego instytutu wzbogacał olej kokosowy i kilka innych enzymami, aby odtworzyć warunki w jakich te oleje normalnie byłyby przetwarzane w procesie trawienia. Ten sam zespół następnie stosował każdy z olejów w strawionej postaci na kilku szczepach bakterii, w tym Streptococcus mutans, bakterii wytwarzającej kwas i bardzo często rezydującej w jamie ustnej człowieka, oraz Candida albicans, nastręczającego problemów szczepu drożdży, który może powodować infekcję jamy ustnej, popularnie zwaną pleśniawką.

Badacze odkryli, że jedynie olej kokosowy wykazywał wyraźne właściwości antybakteryjne i drożdżobójcze po wystawieniu go na działanie różnych szczepów bakteryjnych. W rzeczywistości okazało się, że zmodyfikowany enzymami olej kokosowy zwalcza wszystkie szczepy bakteryjne bez wywoływania jakichkolwiek negatywnych skutków ubocznych, przy tym również nie wspomagając powstawania odpornych na antybiotyki „superbakterii”.

„Łączenie zmodyfikowanego enzymami oleju kokosowego z produktami przeznaczonymi do higieny jamy ustnej byłoby atrakcyjną alternatywą dla stosowania dodatków chemicznych (np. fluoru), szczególnie dlatego, że olej ten działa już w stosunkowo niskich stężeniach”; tymi słowami niesamowitą antybakteryjną moc oleju kokosowego opisuje Dr Damien Brady, wiodący badacz AIT. „Ponadto, wraz ze wzrostem oporności na antybiotyki, niezwykle istotne jest, abyśmy zwrócili uwagę na nowe możliwości zwalczania infekcji bakteryjnych”.

W podobnym tonie, Dr Brady zauważa również, że ludzki układ trawienny wykazuje naturalne skłonności przeciwbakteryjne, jeśli tylko dostarcza mu się odpowiedniej żywności i składników odżywczych. W tym przypadku spożywanie większej ilości oleju kokosowego może skutecznie zwiększyć ogólną odporność i uniemożliwić postępowanie szkodliwych, chorobotwórczych patogenów w jamie ustnej, jak również w całym organizmie.

Olej kokosowy jest skuteczny w zwalczaniu i zapobieganiu próchnicy.

Szczególnie interesujące w tych zaskakujących wynikach jest to, że w toku wiarygodnego badania udowodniono, iż olej kokosowy skutecznie zwalcza szkodliwe bakterie i zapobiega próchnicy.
Olej kokosowy nie tylko pomaga chronić zęby przed próchnicą bakteryjną, ale również przyczynia się do poprawy trawienia i metabolizmu, sprzyja zdrowiu naszego serca, podwyższa poziom energii oraz wzmacnia ogólną odporność. Ponieważ naukowcy zgodnie twierdzą, że po spożyciu olej kokosowy przekształca się w potężną broń w walce z bakteriami, „płukanie” nim ust może także sprzyjać higienie jamy ustnej poprzez aktywność enzymatyczną oleju również podczas mieszania się ze śliną.

Autor: Jonathan Benson

Źródło:
http://www.naturalnews.com/041821_coconut_oil_tooth_decay_bacteria.html
http://www.bbc.co.uk/news/health-19435442
http://www.cbc.ca/news/technology/coconut-oil-can-combat-tooth-decay-study-suggests-1.1235744