Kawa – używka, czy bogactwo wartościowych składników?

14 stycznia 2013 06:00

Kawa   używka, czy bogactwo wartościowych składników?Zdania na temat picia kawy są podzielone. Jedni twierdzą, że jest trucizną i niezdrową używką, inni rozkoszują się jej aromatem i powtarzają, że ma wiele zalet, m.in.: bogactwo antyoksydantów i flawonoidów. Tak też w istocie jest – kawa odznacza się bogactwem wartościowych składników, o ile mamy na myśli jej czystą i nieprzetworzoną postać. Niestety, ogromna popularność tego napoju przyczyniała się do masowej uprawy, produkcji i czerpania olbrzymich zysków ze sprzedaży na całym świecie. W konsekwencji, należy być szczególnie świadomym jakości kawy, po którą sięgamy.

Pamiętajmy, że na obecną chwilę kawa jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami rośliną na świecie.

Badania wykazują ponad 1000 toksycznych związków chemicznych w kawie palonej.

Chemikalia te wpływają na poziom naszych hormonów, obciążają wątrobę, nerki, jelita, oraz przyczyniają się do powstawania raka. Dodatkowo, głęboki proces palenia, znacznie redukuje i niszczy zawarte w kawie antyoksydanty. Silnie rakotwórczym związkiem – jaki występuje w kawie – jest akrylamid, który powstaje w wyniku obróbki termicznej kawy w wysokiej temperaturze. Najwięcej tego związku zawiera kawa rozpuszczalna i głęboko palona, w przeciwieństwie do parzonej, która zawiera go znacznie mniej.

Znamy oczywiście również szereg zalet picia kawy. Jednak – jak już wspomniano – dotyczą one kawy wolnej od pestycydów i innych zanieczyszczeń oraz nie poddawanej głębokim procesom przetwarzania.

Badania z roku 2011 donoszą, że osoby spożywające kawę są w mniejszym stopniu narażone na rozwój cukrzycy typu II. Naukowcy odkryli bowiem, że kwas chlorogenowy (naturalny kwas organiczny – antyoksydant zawarty w liściach i owocach kawowca) zmniejsza uwalnianie się i tworzenie nadmiernej ilości glukozy w organizmie. Poza tym kawa poprawia nastrój, podwyższa poziom koncentracji oraz posiada wiele innych zalet, o których wszyscy smakosze kawy doskonale wiedzą.

Zastanówmy się jednak, po jaką kawę sięgamy – 0rganiczną (z upraw ekologicznych), czy masowo reklamowaną?

Źródła:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20171062
http://greencoffeebeanbenefits.com/
http://www.springerlink.com/content/r165687515131203/?MUD=MP
W. Faloon,  ”Doctors Overlook Leading Cause of Premature Death”. Life Extension Magazine. Maj/Czerwiec 2012. Str 5-14.

Podziel się ze znajomymi!
    Tagi: