owoce i warzywa

Powszechnie wiadomo, że jedzenie warzyw i owoców jest częścią rozsądnej diety, a jednak miliony ludzi świadomych swojego zdrowia, ignorują tę radę i nadal jedzą różne przetworzone, „śmieciowe” pożywienie, narażając się na główną przyczynę śmierci wśród mężczyzn i kobiet w społeczeństwach zachodnich. Statystyki umieralności wyraźnie pokazują, że ponad połowa wszystkich zgonów rocznie jest spowodowana chorobą układu krążenia, w dużym stopniu chorobą, której można uniknąć, a która w jednej chwili może zmienić nasze życie lub znacznie obniżyć jakość życia, gdyż serce jest odpowiedzialne za dostarczanie tlenu i substancji odżywczych w organizmie.

Naukowcy z Minneapolis Heart Institute przedstawili wyniki swoich badań Amerykańskiemu Kolegium Kardiologów (American College of Cardiology) na 63-ciej Dorocznej Sesji Naukowej, które pokazują, jak kobiety, które stosowały dietę bogatą w świeże owoce i warzywa jako młode osoby dorosłe, były znacznie mniej narażone na rozwinięcie płytki w tętnicach 20 lat później, w porównaniu z tymi, które jadły mniejsze ilości tych produktów. Wcześniejsze badania, dostarczały incydentalnych dowodów na temat znaczenia diety pełnej świeżych produktów w swojej naturalnej postaci, ale to badanie dostarczyło udokumentowanych dowodów wykorzystując skany zwapnienia tętnic wieńcowych (ang. Coronary Artery Calcium – CAC), które pokazują odsetek niedrożności tętnic w sercu, poprzez pomiar zwapnienia naczyń krwionośnych.

Mikroelementy występujące w świeżych owocach i warzywach zmniejszają stany zapalne i osadzanie się płytki, tym samym drastycznie zmniejszając czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Prowadzący badanie naukowiec dr Michael Miedema skomentował: „To jest ważne pytanie, ponieważ styl życia, taki jak stosowanie diety zdrowej dla serca, jest podstawą profilaktyki sercowo-naczyniowej i musimy wiedzieć, jakie składniki diety są najważniejsze”. Badanie uwzględniło 2508 uczestników z trwającego sponsorowanego przez rząd programu ryzyka rozwoju choroby tętnicy wieńcowej u młodych dorosłych (ang. Coronary Artery Risk Development in Young Adults – CARDIA), który analizował dietę przez okres 20 lat z wykorzystaniem kwestionariuszy. Badania rozpoczęły się w połowie lat osiemdziesiątych z grupą mężczyzn i kobiet w wieku 18-30 lat i zebrało obszerne dane na temat właściwości medycznych, społeczno-ekonomicznych, psychospołecznych i behawioralnych.

Naukowcy odkryli, że kobiety, które zgłosiły spożycie największej ilości owoców i warzyw (osiem do dziewięciu porcji dziennie na diecie 2000 kalorii) w wieku 20 lat, były o 40 procent mniej podatne na zwapnienie naczyń w wieku 40 lat w porównaniu z tymi, które jadły najmniejsze ilości (od trzech do czterech porcji dziennie) w tym samym okresie czasu. W swojej analizie, badacze uwzględnili palenie papierosów, ćwiczenia, spożywanie czerwonego mięsa, napojów słodzonych cukrem i inne czynniki dietetyczne oraz czynniki zwiększające ryzyko choroby sercowo-naczyniowej, które mają związek z miażdżycą.

Dr Miedema podsumował: „Wyniki te potwierdzają tezę, że rozwój płytki jest procesem trwającym całe życie, i że proces ten może być spowolniony dzięki zdrowej diecie w młodym wieku … to jest często okres w życiu, gdy nawyki żywieniowe formują się. Tak więc jest prawdziwa wartość w wiedzy o tym, w jaki sposób wybory, których dokonujemy w młodości przynoszą korzyści przez całe życie”. Naukowcy podkreślili, że owoce i warzywa są pełne witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i innych składników, o których wiemy, że promują dobry stan zdrowia. Badanie podkreśla znaczenie włączenia do diety 2,5 szklanki świeżych warzyw i 2 szklanek świeżych owoców każdego dnia (od 8 do 10 porcji), aby drastycznie obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o blisko połowę.

Autor: John Phillip

Źródła:
 http://www.naturalnews.com/045230_heart_disease_risk_fruits_and_vegetables_arterial_plaque.html
http://www.medicalnewstoday.com/releases/274788.php
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140328085534.htm
https://www.cardiosmart.org/News-and-Events/2014/03/Fruits-and-Vegetables-Help-Lower-Heart-Attack-Risk-Later-in-Life