Choć czarny ryż nie jest zbyt popularny, jest obecnie jednym z najbardziej odżywczych produktów żywieniowych, jakie możemy nabyć. Przepełniony całą gamą wartości odżywczych, czarny ryż posiada również bardzo bogatą i interesującą historię.
Jak większość z nas zapewne wie, ryż jest jednym z podstawowych elementów pożywienia w Azji. W czasie, gdy Chiny znajdowały się pod władzą cesarzy, czarny ryż był znany jako „zakazany ryż”. Uprawiany był w bardzo małych ilościach, ponieważ przeznaczony był wyłącznie jako pożywienie cesarza.
Dzisiaj pomimo, że nie jest już „zakazanym ryżem”, czarny ryż nadal jest uprawiany w małych ilościach – szczególnie, jeśli porównamy go z ryżem brązowym i białym.
Korzyści zdrowotne czarnego ryżu
Jak wspomniano powyżej, czarny ryż jest znany z wielu właściwości zdrowotnych. Oto więc nieco informacji na temat tego, co możemy osiągnąć poprzez jedzenie „zakazanego” ryżu.
Czarny ryż zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy (antyoksydantów)
Czarny ryż jest dobrym źródłem antyoksydantów – substancji, które znane są m. in. z pomocy w bieżącym oczyszczaniu ciała. Przeciwutleniacze możemy znaleźć również m. in. w kawie i herbacie, ale zdecydowanie w większym stopniu obecne są w czarnym ryżu.
Czarny kolor ryżu można przypisać tym samym związkom chemicznym, które nadają charakterystyczną barwę jagodom acai oraz jagodom (czarnym, borówce amerykańskiej). Te same związki chemiczne są odpowiedzialne za wysoką zawartość antyoksydantów w obydwu tych roślinach.
Zapobieganie zawałowi serca
Badania wykazują, że czarny ryż zawiera duże ilości antocyjanów. Antocyjany to składniki, które zdolne są do obniżania ryzyka zawału serca. Robią to poprzez zapobieganie tworzeniu się płytek miażdżycowych w tętnicach, co jest najbardziej powszechnym powodem występowania zawałów serca.
Inne potencjalne korzyści zdrowotne
Poza dwiema wymienionymi powyżej korzyściami, które zostały już udowodnione naukowo, czarny ryż jest obecnie badany jako środek zapobiegający poważnym chorobom. Niektóre z nich to choroba Alzheimer’a, cukrzyca, a nawet nowotwory.
Porównanie różnego rodzaju ryżu
Obecnie dostępne są różne rodzaje ryżu, z najbardziej powszechnym ryżem białym na czele. Jednakże, spośród wszystkich rodzajów, czarny ryż zawiera najwięcej wartości odżywczych, które pomagają we wzroście.
Dzięki dostępowi do Internetu nie jest dzisiaj trudno znaleźć źródło czarnego ryżu. Co więcej, obecnie są już strony internetowe, które dostarczają informacji na temat tego, w jaki sposób gotować i podawać czarny ryż na różne sposoby.
Źródła:
http://www.naturalnews.com/039806_black_rice_antioxidants_health_benefits.html
http://www.greenmedinfo.com/blog/black-rice-beats-brown-when-it-comes-its-health-benefits1
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/scientists-hail-health-benefits-of-black-rice-2063064.html
http://www.behealthyandwell.com/2012/08/health-benefits-of-black-rice.html































