pistacje-faktydlazdrowia-plPistacje i ciemna czekolada jako przekąski, które dbają o zdrowie serca? Jak najbardziej.
Ciężko wyobrazić sobie smaczniejszy duet.

Nauka potwierdza działanie dla każdej z tych przekąsek osobno. Jednak nie wymagane są dalsze badania kliniczne, aby zrozumieć, że łącząc je zapewnimy jeszcze większą ochronę przeciwko chorobom układu krążenia.

Ciemna czekolada

Kilka ostatnich badań potwierdza, że ziarno kakaowca i ciemna czekolada pozytywnie wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Niektóre z nich były finansowane przez międzynarodową firmę Barry Callebaut (Szwajcaria), aby otrzymać prawną autoryzację dla promowania czekolady (Callebaut Chocolate ) jako zdrowego pożywienia.
W ramach wcześniejszych badań przeprowadzonych we Włoszech – opublikowanych w październiku 2008 roku w magazynie Journal of Nutrition – zmierzono poziomy białka C-reaktywnego (CRP) we krwi – wśród grup osób, które nie jadły czekolady, w porównaniu z osobami, które jadły czekoladę.
CRP jest markerem białkowym produkowanym przez wątrobę, który wskazuje na występowanie stanu zapalnego w ciele wraz ze wzrostem CRP. Test krwi na obecność CRP jest używany jako wczesne ostrzeżenie przed chorobami układu krążenia.
W roku 2008 we Włoszech – w ramach projektu Moli-sani – poddano ogólnym badaniom 4 849 miejscowych, aby ustalić genetyczne i środowiskowe czynniki rozwoju nowotworów i chorób serca.
Naukowcy wykazali, że 824 osoby, które spożywały ciemną czekoladę regularnie, wykazywały niższy poziom CRP, w porównaniu z osobami, które nigdy nie jadły czekolady.
Starszy autor badania, dr Licia Iacoviello stwierdziła:

„Obniżenie CRP, które zaobserwowaliśmy, odpowiada przejściu ze średniego ryzyka choroby układu krążenia do niskiego ryzyka – i jest to pierwsze powiązanie między spożywaniem ciemnej czekolady i stanem zapalnym w badaniu populacji”.

Obniżenie CRP było najkorzystniejsze wśród tych osób, które spożywały średnio 20 gram [ciemnej czekolady] co trzy dni. Jednakże zauważono, że zwiększone spożycie przyniosło odwrócenie obniżania się CRP. W opinii naukowców być może wzrost tłuszczów i cukrów w czekoladzie przetworzonej lub kakao w średnio-słodkiej lub ciemnej czekoladzie, przeciwdziała korzyściom [surowych] ziaren kakaowca.

Pistacje

Orzechy – szczególnie migdały i orzechy włoskie – zawierają korzystne dla serca kwasy tłuszczowe. Potwierdziły to różnorodne badania kliniczne. Jednak niewiele, lub żadne wręcz badania nie sprawdziły korzyści, jakie przynoszą układowi sercowo-naczyniowemu pistacje – aż do 2008 roku, kiedy takie badania opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.
Dwadzieścia osiem osób wykazujących pewne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych zostało poddanych czterotygodniowej kontrolowanej diecie nisko tłuszczowej, która włączała spożywanie jednej porcji pistacji dziennie dla porównania z dietą również trwającą cztery tygodnie, nisko tłuszczową, ale nie zawierającą pistacji; a następnie, z podwójną porcją pistacji.

W grupie osób spożywających pistacje odnotowano zredukowane ryzyko czynników chorób układu krążenia.

Badania te zostały zatytułowane: „Efekty pistacji na czynniki ryzyka chorób układu krążenia i potencjalne mechanizmy działania: badania zależności efektu od dawki 1,2,3”.

Źródła:
http://www.naturalnews.com/039837_pistachios_cacao_inflammation.html
http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/37741
http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/37735
http://ajcn.nutrition.org/content/88/3/651.full?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&author1=Kris-Etherton&searchid=1&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT
https://login.medscape.com/login/sso/getlogin?urlCache=aHR0cDovL3d3dy5tZWRzY2FwZS5vcmcvdmlld2FydGljbGUvNTgxMjc0&ac=401