astma-faktydlazdrowia-plJest coraz więcej dowodów wskazujących na zachodnią dietę jako znaczący czynnik ryzyka astmy.

Astma jest rosnącym i poważnym problemem zdrowotnym na całym świecie. Zgodnie z Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom w USA (Centers for Disease Control and Prevention), w 2003 roku astma była odpowiedzialna za 4 261 przypadków śmierci, 484 000 hospitalizacji, 1,2 miliona ambulatoryjnych wizyt szpitalnych oraz 1,9 miliona wizyt w ramach ostrego dyżuru – tylko na terenie Stanów Zjednoczonych.

Jedno z badań, wskazujących silne wsparcie dla powiązania między astmą i zachodnią dietą, opublikowane zostało w magazynie European Respiratory Journal w 2008 roku. Naukowcy z Francji i Meksyku podzielili 54 672 francuskich kobiet na 3 odrębne grupy, klasyfikując je na podstawie ich nawyków żywieniowych. Pierwsza grupa, którą określono jako „rozważna”, charakteryzowała się wysokim spożyciem owoców i warzyw. Drugą charakteryzowało spożycie wina i orzechów. Ostatnia z grup opierała się na wzorcu zachodnim, charakteryzując się wysokim spożyciem przetworzonego mięsa, pizzy, deserów i słonych ciast.

Naukowcy odkryli, że uczestniczki z grupy o zachodnim wzorcu odżywiania doświadczały znacząco większej ilości ataków astmy niż uczestniczki z innych grup. Podczas, gdy uczestniczki z grupy „wina i orzechów” (być może zbliżonej do diety śródziemnomorskiej), doświadczały ich znacznie mniej.

„Ogólnie rzecz ujmując, dieta może być zaangażowana w częste nasilenia ataków astmy, jeden z aspektów poziomu ostrości astmy” – podsumowali naukowcy.

Wyeliminuj hamburgery

Badanie opublikowane w magazynie Thorax w roku 2010 objęło ponad 50 000 dzieci z 20 odrębnych krajów. Naukowcy odkryli, że dzieci, które pochodzą z zamożnych krajów – jedzące 3 lub więcej hamburgery tygodniowo – miały znacząco wyższe ryzyko rozwoju astmy. Przy czym powiązanie to nie było zauważalne w krajach biedniejszych.

We wszystkich krajach jednak większe spożycie warzyw i owoców było powiązane ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju astmy.

Badanie z roku 2013 – opublikowane na łamach magazynu Allergy – wykazało nawet silniejsze efekty. Dziecko, które spożywało jednego hamburgera tygodniowo, wykazywało 75% większe prawdopodobieństwo tego, że będzie cierpieć z powodu astmy oraz dwa razy większe prawdopodobieństwo wystąpienia świszczącego oddechu – w porównaniu z dziećmi, które jadły mniej hamburgerów. Inne produkty żywieniowe typu fast food również były powiązane ze zwiększonym ryzykiem astmy.

Kolejne duże badanie – również opublikowane w 2013 roku – wzięło pod uwagę nie tylko hamburgery, ale również dużą ilość innego rodzaju jedzenia, jak mięso, ryby, fast food, nabiał, jaja, owoce i warzywa, ziemniaki oraz ziarna.

Tylko spożywanie jedzenia typu fast food było znacząco powiązane z podwyższonym ryzykiem astmy, zarówno wśród młodszych, jak i starszych dzieci.

Tylko spożywanie owoców – trzy lub więcej razy w tygodniu – było powiązane z niższym ryzykiem w obu grupach.

Większe spożywanie jedzenia fast food zwiększało również występowanie i stopień nasilenia objawów astmy w obu grupach – młodszych i starszych dzieci.
„Taka konsekwencja dodaje wagi możliwej zależności przyczynowej” – napisali naukowcy.

Zmień swoją dietę dla natychmiastowej ulgi

Zgodnie z badaniem z 2010 roku, przeprowadzonym przez naukowców Uniwersytetu Newcastle, wysokotłuszczowa dieta – jak dieta zachodnia – nie tylko zwiększa ryzyko rozwinięcia się astmy, ale może natychmiast pogorszyć skutki choroby. Naukowcy wyznaczyli 40 uczestników, którzy mieli zjeść wysokotłuszczowy posiłek zawierający 1000 kalorii (52% z tłuszczu) lub niskotłuszczowy posiłek zawierający 200 kalorii (13% z tłuszczu).

Naukowcy zauważyli, że natychmiast po spożyciu wysokotłuszczowego posiłku uczestnicy mieli znacząco wyższe poziomy komórek wywoływanych stanami zapalnymi – neutrofili , niż uczestnicy którzy jedli posiłki o niskiej zawartości tłuszczu. Ponadto, w ciągu 3-4 godzin po posiłku, uczestnicy grupy spożywającej posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu, w mniejszym stopniu reagowali na inhalator astmy, niż ci z grupy o niskotłuszczowych posiłkach.

„To sugeruje, że strategie mające na celu redukowanie tłuszczu w diecie mogą być przydatne w radzeniu sobie z astmą” – jak powiedziała Lisa Wood z grupy naukowców.

Źródła:
http://www.naturalnews.com/039914_asthma_processed_foods_standard_American_diet.html
http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/37771
http://www.naturalhealingnews.com/childhood-asthma-linked-to-western-diet/#.UWxTRLUqwUw
http://www.naturalnews.com/039180_fast_food_allergies_asthma.html
http://www.naturalnews.com/029983_hamburgers_asthma.html
http://www.naturalnews.com/029832_fat_asthma.html