Wyniki nowego badania prowadzonego przez AgriLife Research w Texas A&M wskazują, że jedzenie dwóch lub trzech brzoskwiń każdego dnia może spowolnić rozprzestrzenianie się raka piersi u kobiet.
Niedawno Opublikowane w Journal of Nutritional Biochemistry badanie opisuje, w jak znaczącym stopniu konsumpcja brzoskwiń wpłynęła na komórki raka piersi u myszy.
„Komórki nowotworowe wszczepiano podskórnie myszom charakteryzującym się agresywnym typem komórek raka piersi MDA-MB-435, po czym zauważono hamowanie genu markerowego w płucach po kilku tygodniach, co z kolei wskazuje na zahamowanie przerzutów, gdy myszy spożywały ekstrakt z brzoskwini”, powiedział Dr Luis Cisneros-Zevallos.
„Co więcej, po ustaleniu dawki koniecznej do uzyskania efektów u myszy, obliczono, że u ludzi byłaby ona równoważna spożyciu 2-3 brzoskwiń dziennie”.
Zdaniem naukowców związki fenolowe obecne w ekstrakcie z brzoskwini są odpowiedzialne za spowalnianie progresji nowotworu. Jest to podwójnie ważne, gdyż większość zgonów z powodu raka piersi przypisuje się rozprzestrzenianiu się raka w organizmie. Ponadto, jak mówi dr Cisneros-Zevallos, to badanie oferuje ludziom rozwiązanie, które mogą wykorzystać natychmiast, aby potencjalnie wspomóc się w walce z tą śmiertelną chorobą.
„Znaczenie naszych wyników jest niezwykle istotne, ponieważ w warunkach in vivo wykazuje to oddziaływanie związków naturalnych, w tym przypadku związków fenolowych w brzoskwini, na raka piersi z przerzutami. To daje możliwość włączenia do diety dodatkowego narzędzia do zapobiegania i zwalczania strasznej choroby, która dotyka tak wielu ludzi”, powiedział Cisneros-Zevallos.
Brzoskwinie, należące do rodziny różowatych, można znaleźć w ponad 700 odmianach. Są one uprawiane komercyjnie w 28 krajach i sezon na nie przypada od maja do września. Być może najbardziej interesującym faktem dotyczącym tych powszechnie spotykanych puchatych owoców jest właśnie to, że ich konsumpcja może pomóc w walce z rakiem piersi.
Rak piersi jest najczęstszą formą nowotworu obecną na półkuli zachodniej. W 2013 r., odnotowano ponad 232000 nowych przypadków choroby w USA. Najczęściej choroba ta jest leczona na drodze agresywnej terapii i stosowania toksycznych trucizn, takich jak przy chemioterapii, co zdaniem niektórych jest tak samo szkodliwe, jak sam nowotwór.
Chociaż w badaniu zastosowano odmianę brzoskwini Rich Lady, badacze twierdzą, że inne odmiany zawierają podobne związki polifenolowe. Odpowiednikiem „dawki” dla ludzi, która może potencjalnie przynieść takie same skutki, jak zaobserwowane u myszy, byłoby spożycie 2-3 brzoskwiń każdego dnia.
Autor: Elizabeth Renter
Źródła:
http://naturalsociety.com/peach-day-keep-breast-cancer-bay/
http://vfic.tamu.edu/2014/03/26/peaches-inhibit-breat-cancer-metastasis-in-mice-texas-researcher/
http://www.jnutbio.com/article/S0955-2863(14)00053-9/abstract
http://today.agrilife.org/2014/03/25/texas-researcher-peaches-inhibit-breast-cancer-metastasis-in-mice/
http://www.breastcancer.org/symptoms/understand_bc/statistics































