pylek-pszczeli3-faktydlazdrowia-plW ostatnich latach o pszczołach często wspominano w mediach, niestety nie z dobrych powodów. Na temat zespołu masowego ginięcia pszczoły miodnej (ang. Colony Collapse Disorder) debatowano na całym świecie, wskazując różne, domniemane powody. Ten kryzys nie tylko wpływa na ogólną produkcję pożywienia, ale również hamuje produkcję jednego z najbogatszych i najbardziej leczniczych produktów należących do super-jedzenia (ang. superfood) – pyłku pszczelego. 

Potężne źródło substancji odżywczych

Pyłek pszczeli jest uważany za jedno z najbardziej kompletnych pokarmów. Zawiera niemal wszystkie składniki odżywcze niezbędne człowiekowi, a około połowa jego 40% zawartości białka występuje w formie wolnych aminokwasów i jest wysoce biodostępna dla ludzkiego organizmu.

Pyłek pszczeli pomaga uzupełniać diety, które charakteryzują się deficytem lub brakiem równowagi substancji odżywczych, dzięki własnemu profilowi substancji odżywczych, który jest nie tylko kompleksowy, ale również bardzo dobrze zbilansowany. Pyłek pszczeli jest najbogatszym znanym źródłem witamin, minerałów, aminokwasów, hormonów, enzymów i tłuszczu oraz znaczących ilości naturalnych antybiotyków.

Doceń substancje odżywcze zawarte w niesamowitym super-jedzeniu:

• Bogate źródło karotenoidów (które przekształcają się w witaminę A)

• Witaminy B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 oraz B12
• Witamina C
• Witamina E
• Wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, krzem, siarka oraz 59 innych pierwiastków śladowych
• 22 aminokwasy, których jest od 5 do 7 razy więcej niż aminokwasów zawartych w wołowinie, mleku, jajkach lub serze o tej samej wadze
• Enzymy, w tym amylaza, katalaza, kozymaza , cytochrom, dehydrogenazy, diaforaza, diastaza, kwas mlekowy, pektazy oraz fosfataza

W świecie deficytu substancji odżywczych, dodanie pyłku pszczelego z jego wyjątkowym profilem witamin, minerałów, aminokwasów i enzymów, może w dużej mierze pomóc uzupełnić braki w codziennym żywieniu.

Właściwości lecznicze pyłku pszczelego

Ogólne efekty pyłku pszczelego są kompleksowe, gdyż nie skupiają się tylko na jednym obszarze fizjologicznym. Po latach testowania, wykazano brak szkodliwych efektów ubocznych pyłku pszczelego. Jest on również łatwo trawiony i odpowiedni dla osób w każdym wieku.

Liczne właściwości lecznicze pyłku pszczelego to m.in.:

• Wspomaga rozwój zdrowych nowych komórek
• Pobudza zwiększoną naprawę tkanki
• Zwiększa wydalenie toksyn
• Obniża poziom cholesterolu
• Reguluje ciśnienie krwi
• Zwiększa odporność na infekcje
• Stabilizuje układ nerwowy
• Poprawia płodność u kobiet
• Hamuje rozwój guzów
• Usuwa nadmiar złogów wapnia
• Pomaga wydalać kwas moczowy
• Wspiera wzrost tkanki i zapobiega zmarszczkom
• Zwiększa spokój i odprężenie
• Wspomaga podwyższoną koncentrację i pamięć
• Poprawia aktywność seksualną
• Wspiera zwiększoną siłę, kondycję, wytrzymałość i poziomy energii
• Zwalcza nowotwory, cukrzycę, artretyzm i depresję

Biorąc pod uwagę, że u źródła wszystkich chorób częściowo ma udział deficyt substancji odżywczych, nie dziwi, dlaczego to bogate super-jedzenie ma tak pozytywny wpływ na wszystkie funkcje biologiczne ciała.

Jak dodać pyłek pszczeli do naszej diety
Decydując się na dodanie pyłku pszczelego do zdrowego trybu życia, należy wziąć pod uwagę kilka czynników, w tym kupowanie produktu surowego (nie pasteryzowanego) oraz jak najbardziej ze źródeł lokalnych.

Należy również uważać, aby nie podgrzewać pyłku pszczelego do temperatury ponad 40°C, gdyż zabija to delikatne enzymy oraz zawartość witaminy C.

Świetnym sposobem, aby dodać pyłek pszczeli do diety jest po prostu jedzenie samych granulek, lub dodanie ich do koktajli/shake’ów (ang. smoothies), jogurtu, mieszanek studenckich, płatków śniadaniowych oraz owsianki.

Zważywszy na pozytywny wpływ, jaki może mieć pyłek pszczeli na naszą dietę, oraz fakt, że zapyla on wiele plonów całego świata, należałoby wspierać jego produkcję , a przy tym czuć się fizycznie lepiej.

Autor: Derek Henry

Źródło:
http://www.naturalnews.com/042861_bee_pollen_healing_power_nutrient-dense_superfood.html