zupka-chinska-faktydlazdrowia-plOd kiedy miała około 5 lat, Georgi Readman z wyspy Wight w Wielkiej Brytanii jadła przede wszystkim makarony Ramen (makarony typu instant, odpowiednik „chińskich zupek”) i nic więcej, niemal jako każdy posiłek. Obecnie 18-letnia dziewczyna cierpi na konsekwencje zdrowotne takie jak trwała niechęć do jedzenia warzyw i owoców, która doprowadziła do poważnego niedożywienia i stanu wskazującego, że zdrowie dziewczyny jest na poziomie zdrowia przeciętnej 80-latki.

Wszystko zaczęło się, gdy Georgi po raz pierwszy zasmakowała sztucznych substancji smakowych i związków soli w paczce makaronu Ramen, gdy była dzieckiem. Prawie natychmiast zdecydowała, że makarony Ramen będą jej jedzeniem i stopniowo wycofywała mnóstwo innych produktów, włączając w to odżywcze pożywienie, jak świeże warzywa i owoce. Dzisiaj je makarony Ramen w ramach prawie każdego posiłku pomimo, że wywołało to problemy zarówno z jej ciałem, jak i problemy natury społecznej.

„Nienawidzę konsystencji owoców i warzyw”, mówi Georgi cytowana przez New York Daily News. „Nie mogę pójść do moich przyjaciół na obiad lub wychodzić na posiłki, ponieważ nie chcę, aby oni widzieli jak wariuję, kiedy sałatka dotyka rzeczy, które jem”.

Czy selektywne zaburzenia odżywiania to tylko sformalizowany sposób kategoryzacji wybrednego jedzenia?

Według niektórych specjalistów Georgi cierpi na relatywnie nową przypadłość, znaną jako selektywne zaburzenia odżywiania (ang. selective eating disorder – SED), które wywołują u danej osoby dosłownie fobię dotyczącą jedzenia pewnego rodzaju pożywienia. Georgi twierdzi, że czuje się faktycznie chora, kiedy tylko próbuje jeść inne pożywienie niż makarony Ramen i okazyjnie może zjeść jedynie ziemniaki lub kawałek kurczaka.

„Ja po prostu kocham makarony” – mówi. „Mama idzie do supermarketu i przynosi tyle paczek, ile tylko zdoła. Ja zawsze mam ochotę na makarony i zjadam je nie ugotowane”.

Podczas ostatniej wizyty u lekarza przypuszczano, że Georgi ma białaczkę, ze względu na jej słabą posturę i wątły wygląd. Ważącą około 44 kilogramy i mającą 160 cm wzrostu dziewczynę określono również jako poważnie niedożywioną. Lekarze stwierdzili, że jej zdrowie jest zbliżone do zdrowia 80-letniej osoby, co jest poważnym powodem do obaw w tak młodym wieku.

„Dieta oparta na makaronach instant prawdopodobnie zasiała niesamowite zniszczenie w jej narządach” – stwierdza Lisa Kaufman, pediatra Village Pediatrics w Nowym Yorku, na temat obecnego stanu Georgii. „Ciało – szczególnie, gdy nadal jeszcze się rozwija – potrzebuje białka, minerałów i składników odżywczych; to zwyczajnie zdrowy rozsądek”.

„Bez tego ta dziewczyna prawdopodobnie cierpi na zahamowanie wzrostu i IQ, osteoporozę, uszkodzenie serca i nerek oraz wysokie ciśnienie. Prawdopodobnie długość jej życia również się skróci. Dzieci jadłyby lody każdego dnia, gdyby im na to pozwolić, ale to rodzice są odpowiedzialni za urozmaicenie ich podniebienia, wprowadzając różnorodne pożywienie oraz konsystencje”.

Jeśli Georgi będzie kontynuować jej obecne wzorce żywieniowe, będzie z nią tylko gorzej, jak twierdzą specjaliści. Niestety, zmiana jej strasznego stylu odżywiania tak późno będzie prawdopodobnie wymagała poważnej interwencji psychicznej, jak i fizycznej, włączając w to zarówno hospitalizację, jak i obszerną edukację na temat odżywiania.

Autor: Jonathan Benson
(naturalnews.com)

Źródła:
http://www.naturalnews.com/040074_malnourishment_Ramen_noodles_premature_aging.html
http://www.nydailynews.com/life-style/health/teen-eats-ramen-noodles-13-years-article-1.1312782
http://metro.co.uk/2013/04/09/eenager-georgi-readman-can-only-eat-11p-noodles-3590095/
http://shine.yahoo.com/healthy-living/teen-s-strange-ramen-addiction–165713286.html