Pieczona dynia nadziewana ryzem i warzywamiW sezonie na dynie warto wypróbować przepis, który znakomicie łączy dynię piżmową z ryżem i warzywami. Jest to połączenie, które nie tylko nasyci nas i rozgrzeje, ale dostarczy jednocześnie wielu cennych składników i wartości odżywczych, nie obciążając naszego organizmu przetworzonymi, ciężkimi składnikami, jak na przykład olej.   

Składniki
2 małe dynie piżmowe (około 200 g)
4 gałązki rozmarynu
225 gramów nie ugotowanego ryżu
200 gramów posiekanej, czerwonej cebuli
5 czarnych oliwek (pokrojonych w kostkę)
3 łyżki gotowego chrzanu
1 łyżka posiekanej natki

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st Celsjusza, przygotowując jednocześnie dynie. Płuczemy je i przecinamy wzdłuż, na połówki. Łyżką usuwamy nasiona. Następnie usuwamy łyżką również znaczną część miąższu dyni, tak, aby zrobić miejsce na farsz. Tak przygotowane dynie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładając do każdej połówki gałązkę rozmarynu. Pieczemy dynie przez 30 minut lub do momentu aż będą odpowiednio miękkie. Jednocześnie gotujemy ryż – według wskazówek na opakowaniu.

W trakcie pieczenia przygotowujemy farsz. W tym celu siekamy cebulę oraz kawałki dyni (miąższ usunięty z wnętrza). Następnie na patelni – najlepiej typu non-stick, czyli nie przywierającej – podsmażamy posiekaną cebulę (możemy to zrobić używając jedynie niewielkiej ilości wody). Ustawiamy kuchenkę na średnią temperaturę i podsmażamy cebulę w ten sposób przez 2 minuty lub do momentu aż zrobi się przezroczysta. Następnie na patelnię dodajemy kawałki dyni i gotujemy je razem z cebulą przez kolejnych 5 minut lub do momentu, aż dynia będzie odpowiednio miękka (możemy dodać nieco wody). Na koniec dołączamy pozostałe składniki (oliwki, chrzan, natkę) i wszystko razem mieszamy. Aby ukończyć farsz, dodajemy ugotowany ryż. Po wymieszaniu sprawdzamy smak i doprawiamy solą lub innymi przyprawami, według własnego uznania.

Jak tylko dynia zostanie odpowiednio upieczona, wyjmujemy ją z piekarnika; usuwamy gałązki rozmarynu i napełniamy przygotowanym farszem.

UWAGI

W przepisie tym możemy wykorzystać również inne rodzaje  dyni, dostosowując odpowiednio czas pieczenia i ilość pozostałych składników.

Chrzan możemy zastąpić musztardą lub nawet wasabi, dla uzyskania ciekawego smaku.

Ryż można zastąpić różnymi rodzajami kaszy.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Całkowity czas: 45 minut
Temperatura pieczenia: 200 st C
Przechowywanie: do 2 dni w lodówce

Wartości odżywcze dla 1 porcji (360 gramów)
Kalorie: 275 kcal
Węglowodany: 61.6 g
Cukry: 5.7 g
Błonnik: 3 g
Tłuszcz: 1.3 g
Tłuszcze nasycone: 0.2 g
Tłuszcze nienasycone: 1.1 g
Białko: 6.8 g
Sód: 100 mg
Woda: 292 g

Źródło:
http://www.thevegancorner.com