Dieta alkaliczna nie jest sposobem na zrzucanie zbędnych kilogramów, chociaż stosując ją, faktycznie możemy zachować prawidłową masę ciała. Jej założeniem jest utrzymanie odpowiedniego poziomu pH krwi, który zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie.

Odpowiedni poziom pH krwi wynosi 7,35 – 7,45 a więc, jest to pH lekko zasadowe. Utrzymane w takich wartościach, jest oznaką odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu. Wartości poniżej tej normy świadczą natomiast o niezdrowym zakwaszeniu a tym samym, zwiększeniu ryzyka wystąpienia chorób serca, otyłości czy nawet raka.

Zwolennicy diety alkalicznej zwracają uwagę na to, że przez tysiąclecia ludzka dieta była dietą zasadową (alkaliczną), co związane było ze zbieractwem i spożywaniem przede wszystkim roślin, warzyw i owoców.  Stosunkowo niedawno nasz sposób odżywiania  stał się zdecydowanie bardziej kwasowy i oparty w dużej mierze na produktach przetworzonych.

Naturalny system buforowy człowieka jest zaprojektowany w taki sposób, aby chronić przed nieuniknioną mieszanką pokarmów zarówno alkalicznych (zasadowych), jak i kwasowych. Jednak, przeciążając go, wyczerpujemy jego zdolności obronne. Jeśli odżywiamy się w nieodpowiedni sposób, pamiętajmy, że nasz system buforowy musi ciężko się napracować, aby zneutralizować zbytnią kwasowość organizmu.

Aby zachować równowagę kwasowo-zasadową, powinniśmy przestrzegać kilku zasad.

  • Spróbuj zrównoważyć swoją dietę poprzez utrzymanie proporcji 60/40 dla produktów alkalizujących; docelowo natomiast utrzymuj proporcje 80/20
  • Pamiętaj, że umiarkowane ćwiczenia fizyczne pomagają pozbyć się zbędnych kwasów; zbyt duża aktywność fizyczna może natomiast wytworzyć zbyt wiele kwasu mlekowego. Ważne jest więc zachowanie równowagi
  • Nawodnienie. Bardzo ważne jest, aby pić wodę przefiltrowaną na zasadzie odwróconej osmozy, pozbywając się wszelkich zanieczyszczeń. Tak oczyszczona woda ma jednak tendencje do zakwaszania organizmu. Jest jednak prosty sposób, aby temu zaradzić – dodaj do wody nieco soku  z cytryny lub limonki, aby ją zalkalizować
  • Kluczowe minerały w tym procesie to magnez, potas, wapń oraz sód. Dopóki nie wprowadzisz diety alkalicznej, konieczna może okazać się ich suplementacja
  • Pamiętaj o dotlenieniu, zdrowym śnie oraz unikaniu stresu

Ćwicz umiejętność głębokiego oddychania, aby móc dotlenić komórki. Zwiększając poziom tlenu dla komórek, podnosisz ich poziom pH. Zakwaszone komórki mają natomiast problem z poborem tlenu, co z kolei może prowadzić do tego, że zaczną fermentować glukozę, aby przetrwać, i w ten sposób przerodzą się w komórki rakowe.

Dodatkowo stres i brak zdrowego snu obniżają poziom pH, co dodatkowo zakwasza organizm.

Przykładowe produkty wywołujące zakwaszenie:

  • spaghetti
  • płatki kukurydziane
  • białe pieczywo
  • wołowina
  • wieprzowina

Przykładowe produkty silnie zakwaszające:

  • parmezan
  • ser gouda
  • ryż brązowy
  • twaróg
  • pieczywo pełnoziarniste
  • płatki owsiane
  • orzeszchy włoskie i  ziemne
  • salami
  • kurczak
  • śledź
  • jajka

Przykładowe produkty alkalizujące:

  • morele
  • kiwi
  • wiśnie
  • banany
  • truskawki
  • brzoskiwnie
  • sok z cytryny
  • pomarańcze
  • gruszki
  • ananas
  • seler
  • jabłko
  • arbuz
  • marchew
  • cukinia
  • woda mineralna
Produkty silnie alkalizujące:
  • szpinak
  • rodzynki
  • daktyle

 

Ważne: wszystkie owoce i warzywa są alkalizujące dopóki nie zostaną zamarynowane/piklowane.

 

Źródła:

http://en.wikipedia.org/wiki/Alkaline_diet

http://en.wikipedia.org/wiki/PH

http://www.naturalnews.com/Report_acid_alkaline_pH_5.html

http://crazysexylife.com/2011/5-easy-steps-to-an-alkaline-diet/

http://crazysexylife.com/2009/a-little-ph-refresher-course/

http://www.naturalnews.com/022815.html

http://envirohealthtech.com/ph.htm