Tiramisu niskotłuszczoweTiramisu nie trzeba przedstawiać. Czy jest ktoś, kto go nie lubi?! Jednak to, co stanowi o wyjątkowości tego przepisu to fakt, że z pomysłu na pyszny deser wysokotłuszczowy, tutaj uzyskujemy prze-pyszny deser niskotłuszczowy!  

Składniki

Standardowa baza (tzw. gąbka):
60 g zwykłej mąki
60 g skrobi kukurydzianej
3 i 1/3 łyżki cukru granulowanego (40 g)
100 ml mleka roślinnego
szczypta kurkumy
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z 1/2 cytryny  

Wersja bezglutenowa dla bazy/gąbki:
120 g mąki bezglutenowej  
3/4 łyżeczki proszku z łusek psyllium (błonnik łuski Psyllium)
3 i 1/3 łyżki cukru granulowanego (50 g)
120 ml mleka roślinnego
1 szczypta kurkumy
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z 1/2 cytryny

Wypełnienie (masa wypełniająca):  
420 ml mleka roślinnego
100 ml mleka kokosowego (przepis na niskotłuszczowe mleko kokosowe)
30 g skrobi kukurydzianej
6 łyżek cukru granulowanego (70 g)
2 szczypty kurkumy
1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii  

Wykończenie deseru:
espresso (opcjonalnie)
kakao (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st Celsjusza
  2. Umieszczamy wszystkie suche składniki na gąbkę (bazę) w misce i ubijamy je. Dodajemy mleko i ubijamy raz jeszcze, aby uzyskać ciasto.
  3. Wlewamy ciasto na patelnię do naleśników – która może być nasmarowana lub wyłożona papierem do pieczenia – i pieczemy w ten sposób spód deseru przez 10 minut na rozgrzanej patelni.
  4. Zanim zdejmiemy ukończone ciasto z patelni, sprawdzamy je za pomocą wykałaczki. Jeśli ciasto jest upieczone prawidłowo, wykałaczka po wyjęciu będzie sucha i bez śladu rzadkiej mikstury.
  5. Aby uzyskać wersję bezglutenową, procedura pozostaje taka sama: łączymy najpierw wszystkie suche składniki, dodajemy mleko i ubijamy wszystko do konsystencji ciasta. Ze względu na to, że psyllium potrzebuje czasu, aby napuchnąć i zagęścić ciasto, odstawiamy wszystko na 6 minut i dopiero po tym czasie przelewamy na patelnię i zaczynamy piec.
  6. Dla takiej ilości ciasta używamy patelni o średnicy 15 cm.
  7. Aby przygotować wypełnienie deseru, umieszczamy cukier, skrobię kukurydzianą, kurkumę, mleko roślinne, mleko kokosowe oraz ekstrakt waniliowy w rondlu. Ustawiamy temperaturę na średnią i ubijamy, aby połączyć wszystkie składniki.
  8. Cały czas mieszamy, aż do wrzenia i momentu, kiedy wszystko zgęstnieje. Wtedy wyłączamy palnik. Aby zapobiec utworzeniu się skórki na powierzchni budyniu, mieszamy masę co kilka minut aż ostygnie lub zanurzamy patelnię w zimnej wodzie i mieszając czekamy aż budyń się schłodzi.
  9. Aby dokończyć cały deser układamy spód (gąbkę) pokrojony w kostkę w naszym ulubionym naczyniu, polewamy go kawą i układamy następnie masę wypełniającą. Na koniec posypujemy całość kakao.

UWAGI

Espresso może zostać zastąpione jakąkolwiek kawą, łącznie z zastosowaniem kawy bezkofeinowej.

INFORMACJE
Porcje: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas całkowity: 35 minut
Temperatura gotowania: 180 st C
Czas przechowywania: 1 dzień w lodówce, ale zalecane jest spożyć od razu

Wartości odżywcze dla 1 porcji (200 g)
Kalorie: 275 kcal
Węglowodany: 60g
Cukry: 27g
Błonnik: 1.5g
Tłuszcz: 3g
Tłuszcze nasycone: 1 g
Tłuszcze nienasycone: 2g
Białko: 2.2 g
Sód: 4 mg
Woda: 112g
87% Węglowodany
9% Tłuszcz
4% Białko

 

Źródło: http://www.thevegancorner.com/