Olejek z kurkumy - naturalny lek i kosmetykOlejek z kurkumy jest wykorzystywany od tysięcy lat m.in. jako olejek eteryczny w medycynie tradycyjnej oraz aromaterapii – zarówno w celach zdrowotnych, jak i kosmetycznych. Znany m.in. z takich właściwości, jak:

  • działanie przeciwzapalne
  • zwalczanie przeziębienia (pomocny w inhalacjach zatok)
  • wspomaganie procesu trawienia
  • obniżanie poziomu glukozy we krwi
  • właściwości przeciwnowotworowe

Doceniany jest przez różne kultury i społeczności. Ten naturalny olejek kurkumowy, o właściwościach wspomagających leczenie i zarazem kosmetyk, możemy przygotować również w naszej kuchni.

Składniki

450-470 ml czystego oleju kokosowego

korzeń kurkumy

Sposób przygotowania:

Zetrzeć korzeń kurkumy na ostrej tarce, dodając nieco wody dla otrzymania konsystencji pasty. Konieczne jest uzyskanie co najmniej 2 łyżek tak przygotowanej pasty kurkumowej. Olej kokosowy wlewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy do oleju pastę kurkumową i podgrzewamy przez minutę, cały czas mieszając (pamiętajmy, aby nie przypalić mikstury). Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy całość do ostygnięcia. Tak, aby mikstura uzyskała temperaturę pokojową. Następnie przelewamy całość do czystej, szklanej butelki lub słoika, unikając jednocześnie kontaktu z wilgocią.

Olejek gotowy!