Firma Nestlé ogłosiła, że stara się o patent dla opracowanej przez nią nowej technologii, która pozwala na uzyskanie cukru o zmienionej strukturze. Nowy cukier byłby tak samo słodki, jak tradycyjny cukier, ale dzięki zmienionej strukturze spożywając go, jedlibyśmy go mniej.
Jak to możliwe? Dr Stefan Catsicas – jeden z dyrektorów Nestlé – tłumaczy to w obrazowy sposób. Jeśli porównalibyśmy kryształ cukru do pudełka butów, mamy cukier wewnątrz tego kryształu i warstwę zewnętrzną. Nowy cukier będzie miał jednak zmienioną strukturę w ten sposób, że wewnątrz nie będzie cukru a pozostanie warstwa zewnętrzna. Dzięki temu mniej cukru otrzyma nasz organizm, mimo że poziom słodkości nie zmieni się.
Sposób, w jaki Nestlé uzyskuje taki sam poziom słodyczy przy ograniczeniu ilości cukru, oczywiście pozostaje owiany tajemnicą handlową.
Nowy cukier ma być stosowany w produktach Nestlé począwszy od 2018 roku a jak przewidują specjaliści, może on być przełomem dla całej branży spożywczej oraz konsumentów, którym zależy na zdrowszych produktach.