W międzynarodowym badaniu astmy i alergii występującej w dzieciństwie u ponad miliona dzieci, zaobserwowano odwrotną (ochronną) zależność między wskaźnikami rozpowszechnienia astmy, alergii i egzemy a spożyciem roślin, skrobi, ziaren oraz warzyw. Jeśli te wyniki mogą być uogólnione, i jeśli średnia dzienna konsumpcja tej żywności wzrosłaby, badacze spekulowali dziesięć lat temu, że można by osiągnąć istotne zmniejszenie występowania objawów. Dziś nie ma już potrzeby na spekulacje, rośliny zostały poddane ostatecznej próbie.
Naukowcy sugerowali, że przez jedzenie coraz mniejszej i mniejszej ilości owoców i warzyw, wzrosła podatność społeczeństwa jako całości na potencjalnie szkodliwe substancje wdychane, poprzez zmniejszenie antyoksydacyjnych mechanizmów obronnych płuc.
To ma sens, cienki nabłonek z płynu, który stanowi interfejs pomiędzy naszym nabłonkiem dróg oddechowych i środowiskiem zewnętrznym, jest naszą pierwszą linią obrony przed uszkodzeniem oksydacyjnym, co jest ważne w przypadku astmy, przyczyniając się do skurczu dróg oddechowych, błony śluzowej i nadwrażliwości. Przeciwutleniacze chronią przed stresem oksydacyjnym, i tak nasz nabłonek płuc zawiera szereg przeciwutleniaczy wytwarzanych przez nasze ciało, ale także te otrzymane z naszej diety, w szczególności z owoców i warzyw.
W rzeczywistości można nawet oszacować poziom stresu oksydacyjnego u ludzi – poprzez pomiar ich wydychanego powietrza – który spada, gdy zaczynają jeść coraz więcej owoców i warzyw, a następnie spada jeszcze bardziej, gdy łączą jedzenie większej ilości roślin i mniejszej ilości żywności pochodzenia zwierzęcego: Więc, czy osoby z astmą naprawdę mają niższy poziom przeciwutleniaczy niż osoby bez astmy? W porównaniu ze zdrową grupą kontrolną, pacjenci z astmą mieli niższe stężenia we krwi całkowitych karotenoidów, oraz każdego z poszczególnych fitozwiązków mierzonych, jak: kryptoksantyna, likopen, luteina, alfa-karoten i beta-karoten, w porównaniu do osób zdrowych z grupy kontrolnej.
Tak więc, zgromadzone dowody wskazują, że dieta ma wpływ na regulowanie odpowiedzi płuc na wdychane alergeny i czynniki drażniące, ale moment… czy możliwe jest, że obniżone stężenie karotenoidów w przypadku astmy jest wynikiem zwiększonego ich wykorzystania w obecności nadmiaru wolnych rodników. Tak, tak, jak zjawisko kurczaka i jajka – które było pierwsze?
Wiemy, że diety bogate w przeciwutleniacze są związane ze zmniejszoną częstością występowania astmy. Jednak bezpośrednich dowodów na to, że zmiany w spożyciu żywności bogatej w antyoksydanty faktycznie wpływają na astmę brakowało, aż do teraz.
Istnieją dwa sposoby, aby przetestować wpływ owoców i warzyw na astmę. Dodaj warzywa i owoce do diety ludzi i zobacz, czy w ich przypadku astmy następuje poprawa lub, tak, jak to było tutaj, weź astmatyków i usuń owoce oraz warzywa z ich diety i zobacz, czy ich stan się pogarsza.
To była pierwsza grupa badawcza, która zaobserwowała, że zmiany w spożyciu żywności bogatej w antyoksydanty wpływają bezpośrednio na wyniki choroby (astmy). Umieszczanie osób z astmą na diecie o niskiej zawartości antyoksydantów na zaledwie kilka dni, doprowadziło do znacznego pogorszenia funkcji płuc i kontroli astmy. Stwierdzenie to ma istotne znaczenie dla pacjentów z astmą, wskazuje, że pomijanie w diecie żywności bogatej w przeciwutleniacze, nawet na krótki czas, ma bardzo szkodliwy wpływ na objawy astmy.
Co ciekawe, dieta uboga w przeciwutleniacze spożywana przez pacjentów, gdzie byli oni ograniczeni do jednej porcji owoców i do dwóch porcji warzyw dziennie, to typowa zachodnia dieta. Innymi słowy, dieta niska w przeciwutleniacze zastosowana, aby pogłębić astmę u ludzi, paraliżując ich funkcje płuc, była jak standardowa amerykańska dieta.
Ponieważ około połowa populacji zazwyczaj spożywa dietę równą lub uboższą w owoce i warzywa w porównaniu do diety zastosowanej w badaniu, wydaje się prawdopodobne, że ten dietetyczny szablon, który należy uznać za nieoptymalny dla zdrowia płuc, może mieć znaczący wpływ na panowanie nad astmą, co wskazuje na potencjał typowych zachodnich diet do przyczyniania się do pogorszenia funkcji płuc i występowania astmy.
W ciągu zaledwie kilku dni, obniżenie spożycia owoców i warzyw może negatywnie wpłynąć na czynności płuc, ale czy dodając owoce i warzywa możemy rzeczywiście pomóc w przypadku astmy? To był drugi etap badania.
Astmatycy na standardowej amerykańskiej diecie w tym badaniu mieli około 40% szansę na nawracające zaostrzenie astmy w ciągu 3 miesięcy. Ale po umieszczeniu ich na diecie z siedmioma porcjami warzyw i owoców, a nie trzema, ucinasz ich częstość zaostrzeń o połowę, do 20%. Tylko dzięki kilku owocom i warzywom.
Autor: Dr Michael Greger
Źródło:
https://www.youtube.com/watch?v=CAc14_AYTVs
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373941
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18324527
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9832483
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11405522
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8128408
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9059479
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22854412